Stranačke aktivnosti     | 23.05.2018. 15:54 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Zbog odsustva adekvatne reakcije vlasti i nadležnih organa, u rješavanju godinama nagomilanih problema sa donošenjem i potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora između SDMS HNK i Vlade HNK, članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanskog kantona danas su ponovo stupili u generalni štrajk, koji je nastavak generalnog štrajka iz marta ove godine.

Ovo je, nažalost, četvrti štrajk ljekara u HNK od početka ove godine, što je posljedica prekršenih dogovora i nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, kojim bi se status ljekara u HNK-u izjednačio sa statusom kolega u drugim kantonima.

Nezavisni blok smatra potpuno neodgovornim pristup i ponašanje  Vlade i Ministarstva zdravstva HNK prema zahtjevima članova Sindikata HNK. Pozivamo nadležne organe i vlasti da hitno i najozbiljnije pristupe rješavanju ovoga problema, jer podsjećamo, građani HNK u periodu štrajka neće imati potpunu medicinsku pomoć, već samo urgentnu medicinsku zaštitu.

Vlada HNK i nadležni organi, kao i u slučaju protesta i zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije u drugim kantonima, su dužni da adekvatno i brzo reaguju i pokažu odgovoran odnos prema zdravstvenim radnicima i građanima.

Nezavisni blok je već ranije izrazio svoj stav podrške štrajku  doktora medicine i stomatologije i pozdravlja odluke Kantonalnih vlada koje su već potpisale Kolektivne ugovore, a vladu HNK pozivamo da odmah riješi nastale probleme u svom  zdravstvenom sistemu.

Nezavisni blok podržava zahtjeve doktora medicine i stomatologije za potpisivanje Kolektivnih ugovora, ali i svih uposlenika i sindikata iz oblasti zdravstva  Federacije Bosne i Hercegovine, uz potrebne korekcije koeficijenta na osnovu sada postojećih, a koji će omogućiti jednaka primanja i adekvatne uslove rada na nivou cijele FBiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo