Stranačke aktivnosti     | 23.05.2018. 16:39 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila objekat od historijskog značaja, Bistrik kulu, u kojoj je bio smješten opservatorij, firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.

Tim povodom reagovao je Tarik Jažić iz Naše stranke:

„Bistrik kula kao ugostiteljski objekat izraz je nedostatka vizije Općine Stari Grad i nedostatka svijesti o vlastitoj važnosti za turizam i edukaciju na nivou koji prevazilazi državne granice.

U Našoj stranci smo svjesni onoga čega Općina nije pa smo početkom maja podnijeli inicijativu u Skupštini Kantona  kojom smo tražili da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo obrazovanja uspostave saradnju  sa Astronomskim društvom Orion u cilju obnove opservatorija. Novčana sredstva bi obezbijedili Općina, Kanton i drugi donatori.

Podatak da je obnova opservatorija predviđena i kantonalnim Planom o upravljanu zaštićenim pejzažom Trebević ide nam u prilog. Unatoč tome, Općina je činjenicu da je upisana kao vlasnik objekta upotrijebila, bez javne rasprave i konsultacija s ekspertima i drugim nivoima vlasti, da ostvari vlastiti kratkoročni interes i dugoročnu štetu po sebe i druge.

Nastavit ćemo iznalaziti načine da se opservatorij obnovi na starom ili iznova izgradi na novom mjestu.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo