Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje

Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila objekat od historijskog značaja, Bistrik kulu, u kojoj je bio smješten opservatorij, firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.

Tim povodom reagovao je Tarik Jažić iz Naše stranke:

„Bistrik kula kao ugostiteljski objekat izraz je nedostatka vizije Općine Stari Grad i nedostatka svijesti o vlastitoj važnosti za turizam i edukaciju na nivou koji prevazilazi državne granice.

U Našoj stranci smo svjesni onoga čega Općina nije pa smo početkom maja podnijeli inicijativu u Skupštini Kantona  kojom smo tražili da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo obrazovanja uspostave saradnju  sa Astronomskim društvom Orion u cilju obnove opservatorija. Novčana sredstva bi obezbijedili Općina, Kanton i drugi donatori.

Podatak da je obnova opservatorija predviđena i kantonalnim Planom o upravljanu zaštićenim pejzažom Trebević ide nam u prilog. Unatoč tome, Općina je činjenicu da je upisana kao vlasnik objekta upotrijebila, bez javne rasprave i konsultacija s ekspertima i drugim nivoima vlasti, da ostvari vlastiti kratkoročni interes i dugoročnu štetu po sebe i druge.

Nastavit ćemo iznalaziti načine da se opservatorij obnovi na starom ili iznova izgradi na novom mjestu.”

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.