Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 17:21 |

VSTVBiH usvojio Akcijski plan za borbu protiv korupcije

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je na sjednici u Sarajevu jednoglasno usvojilo Akcijski plan VSTV-a BiH za borbu protiv korupcije za razdoblje 2018-2019. godina. 

Radi se o dokumentu koji je razmatran ranije i u vezi s kojim je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) prethodno dala pozitivno mišljenje.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija informirao je članove ovog regulatornog tijela o tome da se ovoj instituciji pismom obratio glavni tužitelj Okružnog tužiteljstva Banja Luka Želimir Lepir, zatraživši mišljenje u vezi s izjašnjavanjem pred Anketnim odborom NSRS-a u 'slučaju David Dragičević', odnosno istrage otvorene nakon tragičnog stradanja tog mladića u Banjoj Luci.

VSTVBIH je tim povodom usvojio zaključke u kojima se navodi da - prema odredbama Poslovnika NSRS-a Anketni odbor kao od-hoc tijelo ne može vršiti istražne i druge radnje.

Konstatirano je, također, da shodno Zakonu o VSTV-u BiH, Zakonu o javnim tužiteljstvima RS i ZKP-u RS-a, Anketni odbor NSRS-a nema ovlaštenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje tužiteljstva i tužitelja u istrazi i radnje dokazivanja - istražne radnje koje su provele ovlaštene osobe ili druge osobe pod nadzorom tužitelja.

Istovremeno, zaključeno je da glavni okružni javni tužitelj u Banjoj Luci i tužitelj tog tužiteljstva Dalibor Vrećo (postupajući tužitelj u spomenutom predmetu) mogu biti pozvani i saslušani kao svjedoci pred Anketnim odborom na okolnosti koje su im poznate o postupanju organa koji su u nadležnosti NSRS-a, uključujući i MUPRS-a u mjeri u kojoj davanje odgovora na određena pitanja neće ugroziti interese istrage koju provodi tužiteljstvo.    

U sklopu zaključaka, sublimiranih nakon razmatranja spomenutog pitanja na VSTV-ovoj Komisiji za etiku, konstatirano je, također, kako je glavni okružni tužitelj ovlašten da samostalno procjeni kvantum i kvalitet informacija o istrazi koje će iznijeti pred Anketnim odborom, on i tužitelji tog tužiteljstva, čije otkrivanje je u interesu javnosti, a neće ugroziti povjerljivost, rezultate i interese istrage.

Tegeltija je, istovremeno informirao i o sastanku, odnosno razgovoru s Murisom Memićem i njegovim advokatom, a povodom predmeta koji se vodi po optužnici Tužiteljstva Kantona Sarajevo u vezi s tragičnim stradanjem Murisovog sina Dženana.

U vezi s tim, VSTVBIH je donio zaključak u kojem poziva sve institucije i aktere involvirane u procesuiranje spomenutog predmeta da se maksimalno angažiraju i što prije okončaju taj postupak, s obzirom na veliki interes javnosti iskazan tim povodom.

Usto, ocijenjeno je da VSTV nema nadležnosti involvirati se u krivični predmet čije je rješavanje u toku, uz napomenu kako se ova institucija nije bavila ocjenom dokaza, niti je kompetentna da sudi suđenju.

Jedan od zaključaka VSTV-a odnosi se, generalno, na položaj oštećenih u postupku, uz ocjenu da njihov status nije zadovoljavajući, pa VSTVBiH u tom kontekstu podsjeća Vijeće ministra BiH i entitetske vlade, kao i nadležne parlamente na zaključak s Konferencije predsjednika sudova i glavnih tužitelja iz 2016. godine o položaju oštećenih i potrebi poboljšanja njihovog statusa, te ih poziva da pokrenu mehanizme i procedure u pravcu izmjena zakonodavstva u toj oblasti.       

U nastavku sjednice otvorena je rasprava o Zakonu o VSTV-u BiH, čije su izmjene djelimično razmatrane na prošloj sjednici 11. maja, s osvrtom na provođenje disciplinskih postupaka, a u kontekstu s preporukama (Peer Review-a) Evropske komisije, uključujući pitanja u vezi s vođenjem i hitnosti, te dužinom i zastarom disciplinskih postupaka.

Kako je na sjednici rečeno, VSTV-ova Stalna komisija za legislativu dostavila je prijedlog odredaba koje se odnose na disciplinsku odgovornost/postupak, imenovanje nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja) i finansijsko izvještavanje, te (ne)spojivost funkcija, s osvrtom na preporuke Evropske komisije i sigestije u pogledu načina na koji bi te preporuke mogle biti ugrađene u zakonski tekst, odnosno Zakon o VSTV-u BiH.

Za sutra, drugi dan zasjedanja VSTV-a, planirani su prezentacija i razmatranje godišnjih izvještaja o radu za 2017. godinu - Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH, Vrhovnog suda RS, Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, kao i Federalnog tužiteljstva, Republičkog tužiteljstva RS i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.   

Istovremeno, planirano je i imenovanje određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu