Bosna i Hercegovina     | 23.05.2018. 17:29 |

Vijeće ministara BiH verficiralo zaključke o migrantskoj krizi s prošle sjednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine verificiralo je danas na sjednici  zaključke sa 142. sjednice  o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH. 

- Migrantska kriza problem je cijele Bosne i Hercegovine i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve relevantne institucije u Bosni i Hercegovini.

- Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju s Prijedlogom akcijskog plana hitnih mjera koje se trebaju hitno poduzeti s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega sa istočnim susjedima Bosne i Hercegovine. Naknadno će biti definirana i prezentirana ukupno potrebna finansijska sredstva, uključujući domaće i donatorske izvore za njegovo provođenje.

 - Koordinacijski odbor za migracije preuzima, u skladu sa svojim nadležnostima, ulogu Operativnog štaba za pitanja migracija i nastavlja realizaciju svih mjera kako bi se u potpunosti implementirao Plan hitnih mjera, uz uključivanje svih nivoa vlasti, organizacija i institucija.

- Bit će izvršena hitna prekomanda policijskih službenika u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonima i međunarodnim standardima u cilju sprečavanja nelegalnih ulazaka u zemlju.

- Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da Crnoj Gori i Republici Srbiji uputi notu kojom se Crna Gora i Republika Srbija pozivaju da zaustave aktivnosti na preusmjeravanju valova migranata prema Bosni i Hercegovini, da se aktivnosti koordiniraju, te da se također informiraju da će Bosna i Hercegovina, u skladu sa važećim zakonima, poduzeti sve mjere u cilju odbijanja i sprečavanja nezakonitih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu.

- Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da Republici Hrvatskoj, kao i nadležnim institucijama Evropske unije, uputi zahtjev za hitan sastanak u cilju bolje koordinacije i iznalaženja rješenja po pitanju tranzita migranata kroz Bosnu i Hercegovinu.

- Zadužuju se ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine da hitno obave sastanke sa svojim kolegama iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije o ovoj problematici.

- Zadužuju se nadležna tijela institucija Bosne i Hercegovine da u saradnji sa ostalim nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete u cilju adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu sa važećim zakonima Bosne i Hercegovine i prihvaćenim međunarodnim standardima, te da, u roku 48 sati, organiziraju transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja.

Na 143. sjednici, održanoj danas, zaduženo je Ministarstvo sigurnosti  da redovno prati i izvještava Vijeće ministara BiH o aktuelnom  stanju u oblasti migracija u BiH. 

Istovremeno je Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH zadužena da upozna nadležne institucije Evropske unije s povećanim prilivom migranata u BiH, u svjetlu osiguranja donatorskih sredstava za provođenje hitnih mjera u ovoj oblasti, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'