Kultura     | 24.05.2018. 11:42 |

Čubrilović: Povelja Kulina bana 'pisana narodnim srpskim jezikom'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. maja (FENA) - U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je upriličeno predstavljanje autentične kopije Povelje bana Kulina, a predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je u obraćanju prisutnima rekao da je “Povelja bana Kulina pisana narodnim srpskim jezikom”.

Rečeno je i da je tokom posjete predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića Sankt Peterburgu 2017. godine, uprava Ruske nacionalne biblioteke poklonila RS digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, koje je također danas izloženo, a predstavnici Biblioteke Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje bana Kulina.

Povelja Kulina bana napisana je 29. augusta 1189. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južoslavenskih naroda i država.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Forum građana Zenice obilježio 834. godišnjicu objave Povelje Kulina bana

Drino: Povelja Kulina bana najstariji je bosanski i državni dokument svih Južnih Slavena i država

Plaketa ZDK-a ove godine uručena i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana