Ekonomija     | 24.05.2018. 12:49 |

Brža registracija biznisa za smanjenje nezaposlenosti i bolje poslovno okruženje

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 24. maja (FENA) - Brža registracija biznisa doprinosi smanjenju nezaposlenosti, razvoju privrede, većim ulaganjima i boljem poslovnom okruženju i, stoga,  Reformskom agendom predviđena je uspostava jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata (one stop shop) koja podrazumijeva izmjenu i dopunu niza zakona i podzakonskih akata, između ostalog, i Zakona o privrednim društvima.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na stručnom skupu posvećenom registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

U tom smislu, Vlada FBiH je formirala radnu grupu za uspostvaljanje jednošalterskog sistema poslovanja, kao i radnu grupu za izradu teksta prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima. Na ovaj način stvaraju se i pretpostavke za unapređenje zakona koji reguliše registraciju poslovnih subjekata.

Armin Alijagić, predsjednik grupacije „Naša perspektiva“ koja već osam godina involvira dijasporu u ekonomski razvoj BiH, naglašava da je velika šteta i gubitak novca što je proces registracije preduzeća komplikovan.

- Da biste registrovali firmu potrebno je više od 60 dana, a to je velika šteta za BiH. Da je proces registracije kraći i lakši, bilo bi mnogo više investicija u ovu zemlju. Mi se stalno susrećemo s ljudima iz dijaspore koji se žale na proces registracije preduzeća, ali i na sveobuhvatno poslovno okruženje u BiH. Smatra da bi sveukupni ekonomski rast BiH bio mnogo veći ukoliko bi poslovno okruženje bilo bolje. Teško je reći koliko novca na ovaj način gubimo, li sigurno su u pitanju milioni, a možda i milijarde – izjavio je Alijagić.

Stručni skup su organizirali Udruženje „Nezavisni biro za razvoj“ (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo  i posao „Link“ Mostar  u sklopu aktivnosti programa odživosti razvoja civilnog društva u BiH (CSSP) koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Ova dva udruženja su ranije uputila inicijativu sa prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o privrednim društvima . 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Naučni skup u Općoj bolnici - 'Najbolja praksa pulmologa u vezi sa COVID-19'

Marić: Tradicijsku kulturu očuvati uz pomoć modernih tehnologija

Skup o očuvanju elemenata nematerijalne kulturne baštine u Širokom Brijegu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo