Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 15:20 |

UNDP - Novi projekti u oblasti zaštite životne sredine u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24.maja (FENA) - Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov informisao je danas ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u RS-u Srebrenku Golić da je UNDP pregovarao sa Evropskom investicionom bankom o prijedlogu projekta u oblasti prilagođavanja na klimatske promjene, čija je vrijednost 15 miliona dolara za BiH, a za sredstva će se aplicirati kod Zelenog klimatskog fonda. 

Na sastanku u Banjoj Luci se razgovaralo  i o projektima GEF 7 i sagovornici su se usaglasili da će objedinjavanje svih konvencija o biodiverzitetu donijeti nov kvalitet u realizaciji projekata, s obzirom da će tim objedinjavanjem sredstva za njihovo finasiranje biti koncentrisana.

Predstavnici UNDP-a su obavijestili ministricu Golić da se očekuje da prva alokacija sredstava bude u junu mjesecu ove godine, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Također, Khoshmukhamedov je obavijestio Srebrenku Golić da je UNDP potpisao sa Italijom novi projektni aranžman u okviru Via Dinarica u iznosu od 1,2 miliona dolara, te da je za taj projekt osigurana donacija od milion dolara od USAID i 300.000 KM od entitetskih ministarstava nadležnih za turizam.

Ta sredstva su planirana za nacionalne parkove u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!