Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 12:29 |

Počeo trodnevni ljetni kamp 'Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici'

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 25. svibnja (FENA) - U okviru Programa socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delikvencije u BiH, u petak je u INTERA parku u Mostaru započeo trodnevni ljetni kamp "Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici" namijenjen učenicima prvih razreda odabranih srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), nastavnom i policijskom osoblju te roditeljima.

 Kamp organizira američka nevladina organizacija PH International, a grant sredstva za potporu Programu osigurala je Vlada SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i provođenje zakona).

- Cilj je kampa educirati sudionike o internetu, internet alatima za društvene mreže, prednostima i opasnostima koje mreže donose u suvremenom svijetu, a kroz teorijske uvode i praktičan rad naučit ih kako upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te da se zaštitite od potencijalnih opasnosti - izjavila je koordinatorica programa Beti Čolak.

Također, dodala je, s učenicima će se razgovarati kako mogu prijaviti neke slučajeve iz lokalne zajednice policijskom osoblju te kako s njima stupiti u kontakt i lakše komunicirati.

Na pitanje koliko je maloljetnička delinkvencija izražena u HNŽ-u, Čolak je kazala kako putem podataka koje dobivaju iz škola, u kojima provode ove aktivnosti, zaključuju kako se u zadnju godina dana broj prijavljenih slučajeva smanjio.

 Što se tiče oblika u kojima se javlja, u pitanju su većinom sitne krađe i uporaba opijata.

Program socijalizacije s pravom i prevencija maloljetničke delinkvencije u BiH implementira se od siječnja 2017. do studenoga 2018. godine u Hercegovačko-neretvanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, uz punu suradnju relevantnih vladinih dužnosnika, škola i policije.

- Osnovni je cilj Programa pomoći svim akterima u nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i smanje stopu maloljetničke delinkvencije u BiH - kazala je Čolak.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana