Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 14:02 |

Edukacija o prevenciji kriminaliteta za učenike osnovnih škola s područja KS

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - U sklopu tekuće školske 2017/2018. godine realiziran je ciklus edukacije iz oblasti prevencije kriminaliteta pod nazivom „Lopov uvijek bude otkriven“ kojim je obuhvaćeno 3.925 učenika šestih razreda i oko 300 nastavnika i pedagoga iz 70 osnovnih škola i Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu s područja Kantona Sarajevo (KS).

Radi se o edukaciji o načinima preveniranja neprihvatljivih oblika ponašanja i uopće podizanju svijesti najmlađe populacije o tome da se nezakonito ponašanje ne isplati, organiziranoj u okviru realizacije projekta Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) „Jačanje tužilačkih kapaciteta  u sistemu krivičnog pravosuđa u BiH” i u partnerstvu s Upravom policije MUPKS-a.

Realizaciju tog projekta, koji će biti nastavljen i u narednom periodu, pozdravili su danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktorica Švicarske agencije za razvoj i saradnju Barbara Datwyler Scheuer i zamjenik komandanta NATO-štaba u Sarajevu kapetan Norverške mornarice Helge Martin Tonning, kao i direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić, policijski komesar KS-a Mevludin Halilović i Melisa Mizdrak uime Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Istaknuli su kako ciljevi projekta/edukacije učenika osnovnih škola korespondiraju s temeljnim pravcima djelovanja, definiranim u revidiranom Akcijskom planu za borbu protiv maloljetničke delinkvencije koji je usvojila Vlada KS, kao i projektom rada policije u zajednici, a s fokusom na razvijanje saradnje i povjerenja na nivou lokalnih zajednica, orijentirane ka suzbijanju svih oblika kriminaliteta.

Spomenutu edukaciju u trajanju od po jednog školskog sata proveli su policijski službenici Uprave policije MUPKS-a u periodu od 2. oktobra 2017. do 25. maja 2018.godine.

Sudionici pres-konferencije bili su prilici prisustvovati posljednjoj interaktivnoj edukaciji iz spomenutog ciklusa, upriličenoj u Francuskoj osnovnoj školi u Sarajevu, koju su na zadovoljstvo sudionika realizirali pripadnici MUPKS-a zajedno s pripadnicima Specijalne policijske jedinice FUP-a i Jedinice za specijalističku podršku MUPKS-a.

 

   

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana