Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 16:02 |

Počelo suđenje za zločine u Mostaru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. maja (FENA) - Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje za zločine u Mostaru u periodu 1992. i 1993. godine.

Tužiteljica Remzija Smailagić čitajući optužnicu, kazala je da se jedanaestorici optuženih na teret stavlja krivično djelo zločin protiv čovječnosti, zatvaranje civila muslimana, njihov progon i teška zlostavljanja, s ciljem stvaranja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na teritoriji Hercegovine.

- Optuženi su više od stotinu civila muslimana zatvarali u logor 'Heliodrom', nakon čega su ih izvodili na prinudne radove, odakle su vođeni u logor 'Vojno'. Mnogi od civila su brutalno mučeni, premlaćivani, nanošene su im teške fizičke i psihičke povrede, a veliki broj njih je i ubijen. Također, kroz logore su prošli mnogi starci, djeca i žene, a koje su seksualno zlostavljane - rekla je tužiteljica Smailagić.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golomec.

Svi optuženi su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i "Kažnjeničke bojne" HVO-a.

Izlažući uvodne riječi, tužiteljica Smailagić najavila je saslušanje oko 80 svjedoka na 39 ročišta, a 23 svjedoka će imati određene mjere zaštite.

- Dokazat ćemo kroz 16 tačaka optužnice sistemske metode zatvaranja u logoru 'Vojno'. Također, dokazat ćemo konstantnu atmosferu straha koju su optuženi zadavali zatvorenicima, svjesno učinivši udruženi zločinački poduhvat - dodala je Smailagić.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 12. juni, javlja BIRN BiH.
 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana