Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 26.05.2018. 12:00 |

Svjetski čelnici na forumu u Sankt Peterburgu pozvali na ekonomiju povjerenja

FENA Internet

SANKT PETERBURG, 26. maja (FENA) – U Sankt Peterburgu je u petak završena plenarna sjednica 22. Međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF), na kojem su svjetski čelnici razgovarali o tekućim ekonomskim izazovima.

Ove godine je forum, pod temom „Izgradnja ekonomije povjerenja“, okupio oko 15.000 učesnika iz 70 zemalja.

Čelnici su istakli da postoje zabrinjavajući trendovi koji bi mogli ugroziti ekonomski rast, uključujući sve veći protekcionizam i jednostranost, sve češće sankcije i rizike koje donosi radikalna transformacija tehnologije, izvještava Xinhua.

Prepoznavajući potrebu za zajedničkim naporima kako bi na to odgovorili, oni su pozvali zemlje da pojačaju uzajamno povjerenje, uklone prepreke u trgovinskoj razmjeni i poboljšaju bilateralnu i multilateralnu saradnju u cilju poticanja globalnog rasta.

- Globalno nepovjerenje dovodi u pitanje mogućnosti globalnog rasta – rekao je na forumu ruski predsjednik Vladimir Putin.

U govoru na plenarnoj sesiji, kineski potpredsjednik Wang Qishan pozvao je zemlje da izgrade povjerenje i poboljšaju saradnju radi lakšeg rješavanja međunarodnih izazova i učvršćivanja temelja održivog globalnog rasta.

Učesnicima foruma se također obratio i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je kazao da povjerenje nestaje u međunarodnoj areni i da „mi moramo razviti multilateralni pristup“ u rješavanju međunarodnih pitanja.

Ponavljajući Macronove riječi o saradnji i uzajamnoj zavisnosti među zemljama, japanski premijer Shinzo Abe je rekao da će od ekonomskog rasta Rusije koristi imati i njeni susjedi, uključujući Japan, te je naglasio važnost saradnje u rješavanju teritorijalnih sporova. Također je izrazio spremnost na potpisivanje mirovnog sporazuma s Rusijom nakon Drugog svjetskog rata koji službeno nikada nije završio između Rusije i Japana.

Čelnica međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde je rekla da trgovinski rat nema pobjednika, dodajući da trgovinska razmjena može dovesti do veće produktivnosti, nižih cijena i povećanog standarda života.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ekonomski forum - Rizici povezani sa klimatskim promjenama sve relevantniji za banke

Profesor Skopin za BBC: Rusija nema budućnost, mnogi naučnici i profesori su već napustili zemlju

Erdogan: Ekonomski odnosi su važan vezivni faktor BiH i Turske

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana