Stranačke aktivnosti     | 27.05.2018. 13:43 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

 

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić boravio je u posjeti Njemačkoj, gdje se u Berlinu susreo sa brojnim zvaničnicima, članovima Bundestaga i Vlade, pozicije i opozicije, te najvećih njemačkih fondacija Konrad Adenauer i Heinrich Boell. Tokom boravka u Berlinu, Šepić se susreo sa poslanicima vladajućih stranaka – CDU, Peterom Beyerom, koordinatorom Transatlanske saradnje u vladi Angele Merkel, Michaelom Brandom, predsjedavajućim Komisije za ljudska prava, poslanikom CSU, Christianom Schmidtom, potpredsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) iz Brisela, poslanikom Stranke Zelenih, Manuelom Sarazinom, izvjestiocem za Istočnu Evropu, zatim sa novoimenovanom ambasadoricom Njemačke u Sjedinjenim Američkim Državama Emily Haber, sa Cristianom Hellbachom, specijalnim predstavnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, zaduženim za Zapadni Balkan, te sa bivšim ministrom u Vladi Njemačke i Visokim predstavnikom u BiH Christianom Schwarz- Schilingom.

Teme razgovora u Njemačkoj bile su posvećene načinima podrške Njemačke stabilizaciji unutrašnjih političkih prilika u BiH u predizbornom i postizbornom periodu, evropskom putu naše zemlje, te podršci Njemačke i EU u rješavanju pitanja vezanih za migrante u BiH.

''Njemačka ostaje i sa novom vladom jako posvećena BiH i našoj evropskoj perspektivi, ali je evidentno razočarenje izostankom konkretnih rezultata aktuelne i dosadašnjih vlada i s desne i s lijeve strane, koje su BiH zakovale na dno evropske ljestvice. Mi imamo prijatelje koji nam mogu i žele pomoći u EU, ali svoj posao moramo uraditi sami i zato nam je potrebna drugačija politika, koja ima kapacitet stvarne probleme i potrebe naših ljudi i zemlje staviti u centar i fokus političke rasprave u BiH. Podrška našem evropskom putu, stabilnosti, razvoju zemlje i investicijama nisu upitni, ali reakcija i kredibilno partnerstvo iz BiH, koje ima kapacitet voditi zemlju u tom pravcu su neophodni. Podrška rješavanju pitanja eventualne migrantske krize našoj zemlji ponuđena je još prije tri godine, cijelom Zapadnom Balkanu, ali nažalost jedino BiH nije nikada do sada odgovorila na ovu ponudu i pruženu ruku, a svjedoci smo koliko danas ovo pitanje opterećuje našu zemlju i prevazilazi kapacitete koje imamo. Zato je potrebna promjena i odgovorne, sposobne vlade koje će znati graditi odnose i sa našim prijateljima i saveznicima, širom svijeta učiniti našu zemlju razvijenom, demokratskom i prosperitetnom evropskom državom'' - izjavio je predsjednik Šepić nakon povratka u BiH.

Tokom posjete Njemačkoj, Šepić se susreo i sa bh. dijasporom, te posjetio Islamski kulturni centar Bošnjaka, gdje je prisustvovao iftaru i teravih namazu, te razgovaro sa građanima BiH koji žive i rade u Berlinu, kojima je prezentirao i novu politiku Nezavisnog bloka za promjenu odnosa i izgradnju partnerstva sa bh. dijasporom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo