Bosna i Hercegovina     | 27.05.2018. 18:10 |

Poslovnikom regulisano da Anketni odbor predstavlja predsjednik

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. maja (FENA) - Poslovnikom o radu Anketnog odbora, formiranog odlukom Narodne skupštine RS-a s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, propisano je da predsjednik tog skupštinskog tijela predstavlja Odbor, a to je Branislav Borenović.

To je predviđeno članom 5.stav 1. ovog poslovnika, potvrdili su članovi Anketnog odbora Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić.

Osim toga, Glamočak, Mihajilica i Đorđić tvrde da je na konstitutivnoj sjednici Anketnog odbora, o čemu postoji i tonski zapis, kao i stenogram, donesena odluka da isključivo predsjednik Anketnog odbora predstavlja odbor u javnosti i da drugi članovi ne istupaju.

-Drago Kalabić je današnjim istupom prekršio Poslovnik, vjerovatno pod pritiskom svoje stranke - SNSD-a, i ako on dozvoljava da ministar unutrašnjih poslova neosnovano napada rad Anketnog odbora, izvrćući činjenice u javnosti, mi nećemo. Saglasni smo sa svim činjenicama navedenim u današnjem saopćenju odbora, koje predstavljaju hronološki red svih aktivnosti u radu Anketnog odbora – potvrdili su Feni Glamočak, Mihajilica i Đorđić.

Prethodno je Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Anketnog odbora koji treba da ispita činjenice u vezi sa smrću Davida Dragičevića, rekao za pojedine medije u RS da je za sutra zatražio vanrednu sjednicu ovog odbora, jer današnje saopćenje nije stav Anketnog odbora, već politički obračun njegovog predsjednika Branislava Borenovića.

Kalabić tvrdi da je saopćenjem Anketnog odbora, koje je objavljeno kao odgovor na otvoreno pismo ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, grubo prekršen poslovnik o radu ovog odbora, jer saopćenje ne predstavlja stav Odbora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije