Svijet     | 28.05.2018. 09:53 |

Obilježavanje 100 godina Azerbejdžanske Demokratske Republike

FENA Saopćenje

BAKU/SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti 28. maja 1918. osnovana je prva parlamentarna demokratija u muslimanskom svijetu - Azerbejdžanska Demokratska Republika. Suvereno područje Azerbejdžanske Demokratske Republike bilo je 114.000 kvadratnih kilometara, izjavio je u povodu stogodišnjice ovog događaja azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Elmar Mammadyarov, a prenosi ambasada te zemlje u Bosni i Hercegovini.

U izjavi se također navodi da usprkos suočavanju s velikim unutrašnjim i vanjskim izazovima koji su nastali iz propasti carstva, Azerbejdžanska Demokratska Republika je uspjela uspostaviti efektivne državne institucije, podržavati prava svojih građana i steći povjerenje međunarodne zajednice. Zagarantirano je opće pravo glasa, kao i pravo glasa žena.

-Vlada je formirana na temelju odgovornosti i razdvajanja ovlasti, a Azerbajdžanski parlament je demokratski izabran kao višestranačko i zaista reprezentativno zakonodavno tijelo, koje je bilo prvo takve vrste na cijelom muslimanskom istoku. Pet izvršnih kabineta je upravljalo Republikom u njenom dvogodišnjem postojanju, a parlament je održao 155 sastanaka i raspravljao o više od 240 nacrta zakona. Drugi vitalni stub procesa izgradnje državne vlasti došao je uspostavom Žalbenog vijeća, efektivno stvarajući moderni pravosudni sistem koji bi provjeravao ovlasti parlamenta i kabineta ministara.

Obrazovanje je bilo primarna briga u novoformiranoj Republici i osnovan je Državni univerzitet u Bakuu. Usprkos ekonomskim i političkim poteškoćama s kojima se Republika suočavala, nastojala je da dugoročno ulaže u ljudski kapital davanjem stipendija za stotine mladih studenata na studijima na vodećim europskim univerzitetima. Azerbejdžanski je proglašen službenim jezikom, a usvojene su nacionalna trobojna zastava i himna, te je uspostavljeno savremeno pozorište i opera, a štampane su azerbajdžanske poštanske marke i izdana je nacionalna azerbajdžanska valuta Manat, podsjeća ministar.

U izjavi se ističe da politika koju je slijedio nacionalni vođa Heydar Aliyev razvila je osjećaj nacionalnog identiteta oživljavajući "naše duboko historijsko i kulturno pamćenje te utjelovljujući čvrsto uvjerenje za očuvanje i jačanje naše nezavisnosti i državnosti".

-Azerbajdžanci koji njeguju politiku državnosti nacionalnog vođe Heydara Aliyeva ove godine obilježavaju stogodišnjicu nezavisnosti uz pojačani osjećaj ponosa i posebni duh slavlja. Proglašenje ove godine kao godine Azerbejdžanske Demokratske Republike kao i potpisivanje Dekreta predsjednika Ilhama Alijeva kako bi se osiguralo dostojno obilježavanje stogodišnjice Azerbejdžanske Demokratske Republike je živi prikaz naprijed navedenog. Danas Republika Azerbajdžan pod vodstvom predsjednika Ilhama Alijeva kao nezavisna, suverena i demokratska zemlja ostvaruje težnje i ideale Azerbajdžanske Demokratske Republike sa svojim dobrim i efektivnim upravljanjem, socio-ekonomskim razvojem i razvojem ljudskog kapitala, kao i njene sve veće uloge i prestiža u međunarodnim odnosima. Da su osnivači Azerbejdžanske Demokratske Republike živi, bili bi ponosni na današnju Republiku Azerbajdžan . navodi u svojoj izjavi ministar vanjskih poslova Elmar Mammadyarov podsjećajući na riječi državnog vođe Heydara Aliyeva da je azerbajdžanska nezavisnost vječna i neopoziva.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo