Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 15:30 |

Precizirana optužnica Nihadu Bojadžiću za zločine u Jablanici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Državno tužilaštvo preciziralo je, na obnovljenom postupku Nihadu Bojadžiću, optužnicu u vezi sa statusom žrtava u Jablanici.

Braniteljica Vasvija Vidović prethodno je rekla da se tokom prvostepenog postupka Tužilaštvo BiH nije bavilo statusom žrtava.

- Na osnovu naše žalbe Tužilaštvo je odlučilo da promijeni činjenični opis i dovede optuženog u težu situaciju. Nije dozvoljeno po činjeničnim navodima žalbe mijenjati optužnicu na teže - navela je braniteljica i dodala da optužba unosi djelo koje nije opisano.

Tužilac Ivan Matešić kratko je odgovorio da izmjena ne ide na štetu optuženog, već da su otklonjene nejasnoće da li se radi o civilima ili drugim zarobljenicima.

- Odbrana je uložila žalbu da je izreka nerazumljiva jer nije jasno naznačeno da li su žrtve civili. A Sud je prihvatio te žalbene navode. Prefiks koji je dodat čini opis djela razumljivijim i na taj način smo otklonili ono što nije bilo jasno - pojasnio je tužilac.

Nakon razmatranja navoda Odbrane, predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić je istakao da se ne radi o izmjeni, nego je samo optužnica precizirana.

- Ništa teže se optuženom ne stavlja na teret u odnosu na raniju optužnicu - dodao je sudija Begić.

Bojadžić je, prvostepenom presudom iz aprila 2014., proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 tačaka optužnice oslobođen krivnje.

Prvostepenom presudom je proglašen krivim da je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom jula 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju "Bitka na Neretvi", kao i da je u bazi odreda u Donjoj Jablanici u septembru iste godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice. Apelaciono vijeće je djelomično uvažilo žalbe i odredilo da se Bojadžiću ponovno sudi.

U drugom predmetu je Bojadžić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Iznošenje završne riječi Tužilaštva na obnovljenom suđenju Bojadžiću je zakazano za 22. jun, javlja BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom