Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 16:35 |

Zvizdić i delegacija BGIPU: Skromni ekonomski odnosi BiH i UK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom članova britanske Interparlamentarne unije Velike Britanije (BGIPU), koja boravi u višednevnoj posjeti BiH, o evropskim integracijama i ekonomskoj saradnji.

Delegaciji koju predvodi predsjedavajući BGIPU Nigel Evans, Zvizdić je zahvalio na podršci i pomoći koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo  BiH kroz Britansko-njemačku inicijativu koja je dala novi pozitivan momentum za pokretanje reformskog procesa i ubrzanje EU integracije BiH.

Istaknuo je da je značajna prijateljska podrška Ujedinjenog Kraljevstva u procesu bh. evropskih i euroatlantskih integracija te dodao da BiH cijeni podršku UK u procesu integracije BiH u Evropsku uniju, kao jednog od najvećih zagovornika EU proširenja.

Izrazio je uvjerenje da će i nakon izlaska iz Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da podržava reformske procese u BiH na njenom putu ka EU.

Članovi britanske Interparlamentarne unije Velike Britanije pohvalili su progres koji je u protekle tri godine postiglo Vijeće ministara BIH, izražavajući nadu da će u narednom periodu, put ka Evropskoj uniji i NATO savezu biti još brži.

Razgovarano je i o predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu koji će biti održan u Londonu 9. i 10. jula na kojem se očekuje da osnovne teme budu ekonomija, sigurnost i politika, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Zaključeno je da su ekonomski odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva skromni, ali sa značajnim potencijalom, te da vanjskotrgovinska razmjena između BiH i UK za 2017. godinu bilježi značajan rast u odnosu na prethodni period.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je na značaju koji Vlada UK daje  obilježavanju godišnjice sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, koja će se i ove godine obilježiti u Londonu i u drugim gradovima širom Ujedinjenog Kraljevstva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom