Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 19:26 |

Akademija povodom 26. godišnjice od utemeljenja HVO Sarajevo

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Akademija povodom 26. godišnjice od utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo upriličena je večeras u Galeriji franjevačkog samostana Sveti Ante u Sarajevu u organizaciji Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Ratni predsjednik HVO-a Sarajevo Marinko Pejić kazao je Feni da je ta udruga u svojim redovima, osim Hrvata, imala i veliki broj  Bošnjaka i ostalih, što je vrlo značajno za BiH.

- Naša država je stoljećima bila multinacionalna i multikonfesionalna i to je garancija sretnije budućnosti BiH - istakao je Pejić.

Osvrnuo se i na nepostojanje spomen-obilježja poginulim braniteljima HVO Sarajevo izražavajući nadu da će i taj projekt uskoro biti realiziran.

- Udruga branitelja iz Hercegovine žele da 'razbiju' naše jedinstvo, žele spomenik sa grbom 'Herceg-Bosne' i to je jedan od razloga što još nemamo spomen-obilježje - dodao je. 

Pejić je naglasio da je Akademiji prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog, političkog i kulturnog života u BiH.

Hrvatsko vijeće obrane Sarajevo osnovano je kao politički i vojni reprezent hrvatskog naroda u Sarajevu. Osnivačka skupština održana je 29. maja 1992. godine na Stupu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Za Dan državnosti BiH održana svečana akademija u Vijećnici

Akademija u povodu 19. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta