Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 15:50 |

Općina Stari Grad o dodjeli u zakup objekta Bistrik-kula

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Općina Stari Grad Sarajevo uputila je danas saopćenje za javnost s obzirom na to da je, kako navode iz te općine, u posljednje vrijeme u medijskom prostoru posebno aktuelizirana tema „Dodjela u zakup objekta Trebević – Bistrik-kula“.

U saopćenju se navodi da se Astronomsko društvo ORION 13. oktobra 2010. godine obratilo Općini Stari Grad Sarajevo zahtjevom za ustupanje na korištenje zgrade Austro-ugarske tvrđave (Bistrik-kula) na Trebeviću.

Predmetni zahtjev sadržavao je i dinamički plan obnove ovog objekta, prema kojem je bilo predviđeno puštanje u pogon obnovljene astronomske ospervatorije u jesen 2012. godine.

- U tom pravcu načelnik Ibrahim Hadžibajrić je predložio Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo dodjelu predmetnog objekta Astronomskom društvu ORION. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, na sjednici 29. novembra 2010. godine, donijelo je Odluku o dodjeli na korištenje objekta Austro-ugarske tvrđave (Bistrik-kula) na Trebeviću, Astronomskom društvu ORION, bez obaveze plaćanja zakupnine za korištenje predmetnog objekta, u skladu sa tada važećim propisima – navode iz Općine Stari Grad.

Dodaju da je na osnovu donesene Odluke zaključen Ugovor o korištenju poslovnih prostorija bez naknade i to 10. decembra 2010. godine. Po osnovu zaključenog Ugovora, Astronomsko društvo ORION uvedeno je u posjed predmetnog objekta 12. januara 2011. godine.

Iz Općine Stari Grad pojašnjavaju da je od 2013. godine, prema tada važećim propisima, uvedena obaveza da svi zakupci, koji su do tada bili oslobođeni od obaveze plaćanja zakupnine, moraju plaćati zakupninu za korištenje poslovnih prostora sa pravom raspolaganja Općine Stari Grad Sarajevo.

- Prema tome, navedeno društvo od oktobra 2013. godine imalo je obavezu da plaća cijenu zakupa u iznosu od 134,78 KM mjesečno sa PDV-om. Nadalje, Astronomsko društvo ORION 27. januara 2016. godine podnosi Općini Stari Grad Sarajevo zahtjev za raskid ugovora o korištenju predmetnih poslovnih prostorija. Shodno upućenom zahtjevu, Astronomsko društvo ORION vratilo je predmetni objekat Općini Stari Grad Sarajevo na dalje raspolaganje 1. aprila 2016. godine - navodi se u saopćenju.

Iz Općine Stari Grad pojašnjavaju da, s obzirom na to da Astronomsko društvo ORION, u periodu od šest godina nije otpočelo bilo kakve aktivnosti na dovođenju predmetnog objekta funkciji tražene namjene, kao i da u periodu od 2016/2017. godine niko nije iskazao interes za dodjelu i sanaciju istog, Općina Stari Grad Sarajevo je postupila u skladu s odredbama Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine Stari Grad Sarajevo.

- Naime, shodno članu 7. navedene Odluke, 23. aprila 2018. godine objavljen je Javni oglas, a predmetom oglasa bio je i objekat „Trebević – Bistrik-kula“. Navedeni oglas objavljen je u sredstvima javnog informisanja, na oglasnoj tabli i web stranici Općine. Prema tome, iz navedenog proizilazi, da su se na Javni oglas mogla prijaviti sva zainteresovana lica – navodi se u saopćenju.

Shodno tome, postupak dodjele objekta „Trebević – Bistrik-kula“ proveden je na potpuno transparentan način u skladu s pozitivnim propisima, te će stoga Općina Stari Grad Sarajevo provesti dalju proceduru okončanja Javnog oglasa.

- Međutim, ukoliko je Astronomsko društvo ORION u mogućnosti obezbijediti potrebna finansijska sredstva za sanaciju Astronomske opservatorije na Trebeviću, Općina Stari Grad Sarajevo će iznaći modus da navedenom društvu dodjeli u zakup objekat „Trebević – Bistrik-kula" – navodi se u saopćenju Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'