Stranačke aktivnosti     | 29.05.2018. 16:59 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja presudu Ustavnog suda Federacije BiH kojom je naložena izmjena ustava u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu, koja će omogućiti punu konstitutivnost srpskom narodu u ovim dijelovima BiH. 

Čestitamo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu po ovom pitanju. Ova apelacija je nastavak državotvorne politike SDA koja se ogleda u zagovaranju temeljnog principa za funkcioniranje Bosne i Hercegovine – ravnopravnosti svih naroda i građana na svakom pedlju ove zemlje. 

Pozdravljamo i dio presude koji se odnosi na priznavanje prava Srbima u ovim kantonima na korištenje srpskog jezika i ćirilice, kao i nalog da se u Ustavu HNK na hrvatskom jeziku izmijeni nepravilni naziv „bošnjački“ u bosanski jezik. 

Očekujemo od kantonalnih skupština pomenutih kantona da u predviđenom roku od šest mjeseci izmijene svoje ustave i napokon priznaju ono što je i Ustavni sud BiH, po apelaciji Alije Izetbegovića iz 1998. godine, davno potvrdio, a to je da su svi narodi na cijeloj teritoriji BiH konstitutivni i ravnopravni u punom kapacitetu. 

SDA zahtijeva od  vlasti entiteta RS da konačno ukinu diskriminaciju nesrba u ovom entitetu,  i da Bošnjacima  omogući ravnopravno korištenje bosanskog jezika, što je njihovo ustavno pravo. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

SDA

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'