Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 17:28 |

Delegacija Ambasade Bugarske i Evropskog pokreta u BiH posjetila ZDK-a

FENA Vernera Jakupović

ZENICA, 30. maja (FENA) - Predstavnici Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, Ambasade Bugarske u BiH i uprave bugarskog glavnog grada Sofije boravili su danas u Zeničko-dobojskom kantonu u okviru trodnevog projekta koji se ralizira s ciljem da više lokalnih zajednica i institucija u BiH bude upoznato s bugarskim iskustvima na putu ka Evropskoj uniji (EU).

- Projekat realizira Evropski pokret u suradnji s Ambasadom Republike Bugarske u BiH, vladama Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona te Opštinom Srebrenica - izjavio je za Fenu predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Praštalo, ambasadorica Bugarske Avgustina Cvetkova Karabaševa, kao i direktorica Ureda u Sofiji za evropske projekte Emilija Željeva posjetili su gradsku upravu u Zenici. Gosti iz Bugarske su s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem razgovarali o mogućoj suradnji budući da bugarska ambasada već podržava pet lokalnih zajednica na području Srednjobosanskog kantona.  

Cvetkova Karabaševa razgovarala je i s kantonalnim premijerom Miralemom Galijaševićem i ministrima u kantonalnoj vladi, a potom je delagacija posjetila kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

U Zavidovićima je ambasadorica posjetila dječiji vrtić i razgovarala s načelnikom Hašimom Mujanovićem.

Prva destinacija tokom posjete Zeničko-dobojskom kantonu bio je Kakanj gdje su se ambasadorica i predstavnici gradske uprave Sofije susreli s načelnikom Nerminom Mandrom.

Jučer je u okviru ovog projekta delegacija posjetila Travnik i razgovarala s premijerom Srednjobosanskog kantona, ministrima te s najuglednijim privrednicima Kantona i načelnicima više općina.

Za sutra je predviđena posjeta Srebrenici gdje će biti održana i radionica o temi „Iskustva Bugarske u privlačenju EU fondova“. Radionica o istoj temi održna je i tokom današnje posjete Zeničko-dobojskom kantonu u Zavidovićima, a među učesnicima su bili načelnici desetak općina Zeničko-dobojskog kantona.

Bugarska, zemlja članica Evropske unije, od 2007. do 2013. godine je iz evropskih fondova povukla više od tri milijarde KM.

- Bugarska je prijatelj Bosne i Hercegovine, tokom predsjedavanja Evropskom unijom je vratila zemlje zapadnog Balkana na mapu evropskih događaja - izjavio je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'