Svijet     | 31.05.2018. 08:46 |

Turska i SAD dogovorile troetapni plan za sirijski Manbij

FENA Internet

ANKARA, 31. maja (FENA) - Radne grupe Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) postigle su načelnu saglasnost o tehničkom planu rješavanja problema u sirijskoj regiji Manbij.

Delegacije dvije zemlje od petka vode pregovore u Ankari, a neimenovani izvor javlja kako bi načelni plan trebao biti realiziran u tri etape, počevši od 4. juna.

Shodno planu, u roku od mjesec dana iz regije na zapadnoj obali Eufrata ka istoku bi se trebali povući teroristi YPG/PKK-a.

Plan će službeno biti objavljen 4. juna za kada je najavljen sastanak šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua i njegovog američkog kolege Mikea Pompea, prenosi Anadolu Agency (AA).

Isti izvori javljaju da bi konačna verzija plana mogla pretrpjeti određene izmjene na sastanku ministara u Washingtonu, ali da je okvirni dogovor već usaglašen.

Shodno planu, od dana potpisivanja sporazuma u roku od 30 dana teroristi moraju napustiti Manbij.

Uporedo s tim, neimenovani izvori iz obavještajnih kruga za AA su kazali da lideri terorista YPG/PKK-a već napuštaju Manbij i odlaze na istočnu obalu Eufrata.

U drugoj etapi će turske i američke snage uspostaviti kontrolu u Manbiju. Taj dio plana bi trebao biti realiziran 15 dana nakon prve faze.

Dva mjeseca nakon 4. juna bi trebala biti provedena i treća etapa plana koja predviđa da lokalni elementi formiraju upravu u regiji. Uprava će biti formirana shodno etničkoj zastupljenosti u Manbiju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'