Svijet     | 31.05.2018. 09:11 |

'Lažno ubistvo' ruskog novinara - Olakšanje i kritike

FENA Internet

MOSKVA/KIJEV, 31. maja (FENA) - Ruski novinar Arkadij Babčenko je u operaciji ukrajinske službe sigurnosti proglašen ubijenim u napadu navodno naređenom iz Rusije kako bi bili uhvaćeni ljudi koji su ga htjeli ubiti, da bi nakon toga šokirao svijet pojavljivanjem na konferenciji za novinare. Njegove kolege su u šoku a Moskva tvrdi da se radi o propagandi, piše Radio Slobodna Evropa.

 Jedan od najpoznatijih ruskih ratnih novinara i kritičara ​Arkadij Babčenko, nije ubijen, iako je svijet u utorak naveče, uključujući i njegovu porodicu i prijatelje, vjerovao da je ubijen u napadu naređenom iz Moskve, kako su bile saopćile ukrajinske vlasti.

Babčenko se pojavio živ na konferenciji za novinare ukrajinske službe sigurnosti u srijedu na kojoj je otkriveno da je vijest o njegovoj smrti lažirana kako bi bio spriječen ruski plan da on bude ubijen.

Šef ukrajinske službe sigurnosti Vasilij Gricak je izjavio da je jedan ukrajinski građanin unajmljen za 40 hiljada dolara da izvrši ubistvo Babčenka. On je dodao da je u vezi sa tim uhapšen jedan državljanin Ukrajine.

Babčenko se pojavio na nadrealnoj konferenciji za novinare tokom koje se izvinio svojoj ženi zbog "noćne more" koju je izazvao, ali je rekao da nije bilo alternative, objavio je The Guardian.

Govoreći na ruskom jeziku, zbog kojeg se izvinio, Babčenko je rekao da je služba sigurnosti Ukrajine saznala za "ozbiljan" plan o njegovom ubistvu i upozorila ga prije mjesec dana.

Plan je nastao u Moskvi, rekao je on.

"Oni (SBU) su mi pokazali dokaze i shvatio sam da plan dolazi iz Rusije, vjerovatno iz aparata državne sigurnosti," objasnio je Babčenko. Dodao je: "Predložili su da učestvujem u operaciji".

Njegovim očiglednim ubicama je obezbijeđena njegova fotografija iz pasoša i zvanični detalji, rekao je on, nagovještavajući da je to bio dokaz ruske državne zavjere. Tajna operacija imala je svoj bizarni vrhunac u utorak uveče kada je objavljena njegova smrt.

"Uradio sam svoj posao. I još sam živ," rekao je Babčenko, zahvaljujući se specijalnim službama Ukrajine za spašavanje njegovog života.

"Babčenkovo čudesno vaskrsenje bilo je gotovo univerzalno olakšanje, nasuprot strahu da je on postao posljednji kritičar Vladimira Putina koji je umro u nerazumljivim okolnostima," navodi britanski list.

U isto vrijeme, kolege novinari kritizirali su Babčenka i njegove zapanjujuće metode. On je, smatraju, omogućio značajnu propagandu kao poklon ruskoj vladi i njenoj online vojsci.

Andrej Soldatov, novinar iz Moskva i ekspert za ruske sigurnosne službe, je napisao da je Babčenko "još više podrio kredibilitet novinara i medija"

Soldatov je na Twitteru napisao: “Babčenko je novinar, a ne policajac, za ime Božje, i dio našeg posla je povjerenje, šta god Trump i Putin govorili o lažnim vijestima."​

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova izjavila je u saopćenju da je inscenirano ubistvo učinjeno zbog "propagandističkog efekta".

Kako je objavio BBC, ona je rekla da je Rusija sretna što je Babčenko živ, te dodala, "voljela bih da je uvijek bilo tako".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da će zemlja ponuditi zaštitu za Babčenka. "Malo je vjerovatno da će se Moskva smiriti. Dao sam naređenje da se Arkadiju i njegovoj porodici pruži zaštita," poručio je Porošenko na Twitteru.

Radio Slobodna Evropa objavila je video snimak na kojem se vidi reakcija Babčenkovih kolega nakon saznanja da je živ.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana