Svijet     | 31.05.2018. 12:21 |

Obustavljeno formiranje italijanske vlade zbog 'novih mogućnosti' dogovora

FENA Internet

RIM, 31. maja (FENA) - Italijanski predsjednik Sergio Mattarella i bivši izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Carlo Cottarelli, koga je imenovao za prijelaznog premijera, zaustavili su se u naporima formiranja prijelazne vlade nakon izvještaja o "novim mogućnostima" političkog dogovora unutar izabrane koalicije.

Italijanski populistički Pokret pet zvijezda i antiimigrantska stranka Liga nisu tokom vikenda uspjeli da formiraju koaliciju, pošto je italijanski predsjednik odbio prijedlog sastava vlade u kojoj je dužnost ministra finansija trebalo da preuzme euroskeptik Paolo Savona, poznat po kritikama eurozone i Njemačke.

Pokret M5S i Liga najavili su kako će koristiti parlamentarnu većinu za sabotiranje planova o prijelaznoj vladi koju bi vodio Cottareli, što je korak koji bi Italiju gurnuo u nove izbore kasnije tokom godine i gotovo sigurno ojačao protuevropski orijentisane stranke.

Italijanski predsjednik namjeravao je da imenovanjem Cottarelija smiri uznemirena tržišta, s obzirom da je politička kriza u Italiji, trećoj po veličini evropskoj ekonomiji, uznemirila tržišta i povećala rizik finansijske krize.

No, u srijedu se situacija dramatično preokrenula, nakon što je predsjednička palata objavila da Mattarella i Cottarelli čekaju da vide može li se zaista postići politički sporazum.

Saopćenje iz predsjedničke palate ne navodi eksplicitno koje stranke bi postigle sporazum.

"Tokom Cottarellijevog rada na formiranju nove vlade nove mogućnosti pojavile su se za postizanje političkog dogovora", navode izvori bliski Cottarelliju, a prenosi agencija Ansa.

"Te su ga okolnosti podstakle, u dogovoru sa predsjednikom, da pričeka mogući razvoj događaja", naveli su izvori.

Prema navodima Anse, koju prenosi nemačka agencija dpa, čelnik pokreta M5S Luigi Di Maio kazao je u utorak uveče da je otvoren za nove razgovore o koaliciji sa strankom Liga, kao i za revidiranje stranačkih pozicija.

Potom je Di Maio u srijedu rekao da je zvanični stav njegove stranke da "ili imaju političku vladu, ili idu na izbore", da bi potom na Facebooku kazao kako je moguće rešenje odustajanje od Savone kao ministra finansija i traženje nove osobe "iste stature".

Predsjednička palata objavila je na to da je primila Di Maiov prijedlog "s velikim interesom".

No potencijalni partneri iz Lige situaciju vide drugačije i zalažu se za sazivanje novih izbora.

Čelnik te stranke Matteo Salvini kazao je da upućuje poziv italijanskom predsjedniku da "zakaže datum izbora, a da će italijanski narod reagovati pravedno na ono što se dogodilo".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo