Bosna i Hercegovina     | 01.06.2018. 10:12 |

Razrađeni praktični koraci u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Predstavnici vladinih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice razradili su praktične korake za pokretanje prvih mjera u borbi protiv korupcije u zdravstvu i obrazovanju, počevši od lokalne razine.

Zakonodavna promjena, praćenje zakona, povećanje svijesti studenata i mladih o pomenutim problemima putem različitih kampanja neke su od inovativnih ideja o kojima se raspravljalo u protekla dva dana na radionici U4 Anti-korupcijskog centra o temi "Izgradnja integriteta i sprječavanje korupcije u sektoru zdravstva i obrazovanja: Šta se može učiniti?".

Organizirana je na inicijativu ambasada Švicarske, Njemačke, Norveške, Švedske i Velike Britanije u BiH.

- Ne možemo brzo riješiti problem korupcije, ali na radionici su učestvovali predstavnici različitih sektora, institucija vlasti i civilnog društva koji zajedno mogu pronaći rješenja i korake za taj problem - istaknula je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Ambasador Velike Britanje u BiH Edward Ferguson upozorio je da korupcija mora biti zaustavljena jer "u zdravstvu krade novac od bolesnih i ranjivih, a u obrazovanju krade od djece i budućnosti".

- Nije sve toliko mračno i puno se može učiniti. Zato smo doveli ljude sa svih razina vlasti, od međunarodnih organizacija i nevladinih udruženja, te ljudi iz zdravstvenog i obrazovnog sektora. Ako ne komuniciraju i surađuju, neće biti rješenja. Posao tek počinje nakon radionice - poručio je savjetnik U4 Centra za borbu protiv korupcije u Norveškoj David Jackson.  

Fokus ove radionice bio je na povećanju razumijevanja fenomena korupcije i rizika za pojavu korupcije u zdravstvu i obrazovanju u BiH, a kako bi se identificirala praktična rješenja i razvili instrumenti za borbu protiv korupcije korištenjem dobrih praksi i iskustava iz drugih zemalja, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta