Kultura     | 01.06.2018. 12:32 |

Film Denisa Bojića 'Lica Lafore' nagrađen na festivalu u Sevastopolju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Na 27. međunarodnom filmskom festivalu "Zlatni vitez" održanom u Sevastopolju od 22. do 31. maja, dokumentarni film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, dobio je diplomu "Zlatni Vitez", saopštila je Služba za komunikaciju i promociju Radio-televizije Republike Srpske.

U obrazloženju žirija navodi se da film "Lica Lafore" širokim spektrom filmskog jezika otkriva važnu temu u kojoj se kroz žrtvu snažno uzdiže ideja humanosti. Gran-pri festivala i statuu "Zlatni vitez" osvojio je Mel Gibson s filmom "Po sopstvenoj savjesti".

Ove godine na festivalu je učestvovalo 137 filmova iz 28 zemalja, a žirijem je predsjedavao proslavljeni srpski režiser Goran Paskaljević. Organizatori festivala su Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Ministarstvo Ruske Federacije za vanredne situacije, Savez filmskih radnika Rusije i Nacionalni filmski centar Ruske Federacije.

Pokrovitelji "Zlatnog viteza" od osnivanja do danas su patrijarh moskovski i cijele Rusije, predsjednik Ruske Federacije i Parlament Rusije.

Nakon Sevastopolja, film "Lica Lafore" očekuju projekcije u Grčkoj, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!