Kultura     | 01.06.2018. 15:21 |

Networks - Predstavljena publikacija o nevidljivom nasilju u redakcijama

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 1. juna  (FENA) - Publikacija  "Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije", u kojoj su prezentirana različita iskustva novinara u redakcijama u BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu,  predstavljena je  danas u prostorijama sarajevskog Networksa.

Publikacija sadrži  prikupljena  svjedočenja novinara i novinarki o internim pritiscima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, te tekst Viktora Ivančića „Od medijske posluge do dželatske službe“.

Istraživanja su predstavile  novinarke: Žarka Radoja (Srbija), Biljana Sekulovska (Makedonija), Nidžara Ahmetašević (BiH), Una Hajdari (Kosovo) i Milica Bogdanović (Crna Gora).

Kroz više od 50 razgovora s novinarima i novinarkama zaposlenim u javnim, komercijalnim i neprofitnim tj. medijima civilnog društva,  koji su rađeni od januara do maja ove godine,  istraživačice su pokušale javnosti približiti uslove u kojima novinari rade, jer se o tome  ne govori puno  u javnosti.

Početna pitanja istraživanja bila su koliko  su novinari u mogućnosti da se bave svojim poslom i koliko su njihova radna prava poštovana.

Ono što je zajednički zaključak svih istraživačica je da se novinari plaše da govore o stanju  unutar svojih redakcija.

Biljana Sokolovska s potrala Nova TV govoreći o pravima novinara u Makedoniji,  ističe da  su gotovo svi sagovornici sa kojima je radila  istraživanja insistirali da budu anonimni, ali da su  mlađi novinari, ipak, bili spremni da izađu u javnost.

Sokolovska  ističe da se novinari boje da pričaju o svojim  pravima, znači o radničkim pravima, pritiscima.

Ona je navela da su plaće novinara u Makedoniji  između 100 i 300 eura, ali da oni ne žele da ostanu bez posla.

Kad je riječ o političkim  pritiscima  istakla je da su oni pakt urednika, vlasnika s političkim partijama .

Sve istraživačice su  posebno istakle  stepen straha  novinara i novinarki  da govore o pritiscima sa kojima se suočavaju.

Kako je zaključeno, novinari u ovih pet zemalja susreću se sa sličnim problemima  kad se govori o njihovim pravima, o cenzuri, autocenzuri, nemogućnosti stalnog zaposlenja, tj. dugogišnjem radu po ugovoru…

Sutra će novinarke i novinari  sa postjugoslovenskih prostora okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu također organizovati raspravu o aktuelnim temama sa kojima se suočava novinarska profesija.

Ovo je drugi susret Novinarske mreže, koja okuplja više od  70 novinara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova i Makedonije. 

Novinarski razgovori se organizuju u sklopu regionalnog projekta "Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije" koji je podržala Evropska unija, a dio je programa "Zaštita slobode medija i slobode izražavanja".

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Priče iz redakcija o internim pritiscima na novinare

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!