Najave     | 03.06.2018. 09:55 |

Sljedeće sedmice počinje suđenje za zločine u Vlasenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Sljedeće sedmice počet će suđenje Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.

Čitanjem optužnice, te izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH u četvrtak, 7. juna, počet će suđenje Đuriću, Staniću, Kraljeviću i Gariću, koji su optuženi da su 1992. i 1993. godine u općini Vlasenica počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uslovima, ubistvima, mučenjem, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

Prema optužnici, Đurić je bio član Kriznog štaba općine Vlasenica, Stanić je bio komandant Stanice javne bezbjednosti (SJB), Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a Vlasenica, poznatog pod nazivom “Mićini specijalci”, dok je Garić bio policajac.

Odbrane Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, kojima se zajedno s Elvirom Muminovićem, sudi za silovanje i seksualno zlostavljanje maloljetne osobe na području Sarajeva završnu riječ iznijet će u utorak, 5. juna.

Tužilaštvo BiH tereti Muminovića, Kešmera i Menzilovića, bivše pripadnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

U ponedjeljak, 4. juna, o krivnji će se izjasniti Nehru Ganić, optuženi za zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti na području sela Čemerno (općina Ilijaš).

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u tom gradu, kao i za zločine u Zvorniku, Prijedoru, Višegradu, Vogošći, Doboju, Brčkom, Goraždu, Ključu i Sanskom Mostu, Bileći, Orašju, Zavidovićima i Rogatici, javlja BIRN BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu