Bosna i Hercegovina     | 01.06.2018. 15:57 |

Ukopan Omer Subašić, žrtva zločina u Zvorniku 1992. godine (VIDEO)

FENA Saopćenje

KALESIJA, 1. juna (FENA) - U Gornjoj Kalesiji klanjana je dženaza i obavljen ukop Omera Subašića, civilne žrtve zločina počinjenih na području Zvornika 1992. godine.

Iako se još uvijek traga za oko 420 nestalih i ubijenih civila s ovog područja i čeka identifikacija brojnih pronađenih tijela, za ovogodišnju dženazu pripremljeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve.

Omer Subašić je ubijen 8. aprila 1992. u 76. godini. Njegovo tijelo ekshumirano je prije dvije godine na području Kazan bašče, a identifikovan je u decembru prošle godine.

Kemal Kadrić, čiji tetak je danas ukopan, prisjećajući se zločina kaže da su tog dana „Arkanovci“ u njegovoj ulici za jedan dan ubili 50 ljudi.

Porodice su ogorčene sporošću identifikacija i strahuju da će ukop samo jedne osobe postati pravilo.

- Kako vrijeme odmiče imam osjećaj da ljudi sve više gube nadu i izgleda da će ovo biti ustaljena praksa. Mi smo prije mjesec dana i za ovu jednu identificiranu žrtvu saznali - navodi Haris Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Mustafa Muharemagić, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik i predjsednik organizacionog odbora ističe da je potrebno vršiti pritisak na institucije BiH da se pokrenu aktivnosti na pronalaženju grobnica.

Zbog dženaze i ukopa jedne žrtve genocida u Zvorniku, načelnik općine Kalesija proglasio je 1. juni Danom žalosti na ovom području.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1828

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Di4N7Vqs-54oH1xkBlgAEmC4EUJnQ1BT?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Kalesijska likovna kolonija okupila 30 slikara 

Klanjana dženaza za četiri žrtve zločina u Zvorniku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo