Kultura     | 03.06.2018. 11:20 |

U Žepču predstavljena knjiga 'Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba'

FENA Mladenka Krilic

ŽEPČE, 3. lipnja (FENA) – Knjiga "Fra Vjeko Ćurić - svetac našeg doba", autora Željka Garmaza svoje prvo predstavljanje imala je u Žepču, rodnom mjestu ovog bosanskog franjevca koji je tijekom strašnih događaja u Ruandi u zadnjem desetljeću XX. stoljeća spasio desetke tisuća života tamošnjih stanovnika.

O knjizi su govorili autor Željka Garmaz iz Osijeka i hrvatski misionar u Ruandi, Kiwumu, fra Ivica Perić koji je nastavio djelo koje je u tom mjestu započeo fra Vjeko te moderator Brane Vrbić. 

Ova knjiga je prvo cjelovito biografsko-publicističko djelo na hrvatskom jeziku koje nam govori o fra Vjekinu životu, ali i povijest i zbivanjima u Ruandi gdje se u 1990-im zbio jedan od najstrašnijih genocida u XX. stoljeću. Knjiga je napisana kao svojevrsni mozaik fra Vjekina života čije slagalice kroz svoja sjećanja,  intimne ispovijedi i razmišljanja iznose brojni fra Vjekini prijatelji, obitelj, franjevačka subraća, hrvatski misionari u Africi, ali i ljudi kojima je fra Vjeko osobno spasio život tijekom pokolja u Ruandi.

Fra Ivica Perić, rodom iz Čubrena kod Kiseljaka, koji je u Afriku stigao 1990. (Ugandu) a od 2003. djeluje u Kiwumu, je naglasio da se i danas u Hrvatskoj i BiH premalo zna o fra Vjeki.

- Više o njemu znaju u Kanadi, Engleskoj, Francuskoj…. Bivši novinar BBC-a u vrijeme genocida u Ruandi  i The Washington Post-a David Belton napisao je iznimno čitanu knjigu na engleskom jeziku i potpisao scenarij za film snimljen o fra Vjeki. Zbog svega toga je iznimno važno pojavljivanje ove knjige na hrvatskom jeziku- kazao je fra Ivica Perić.

Govorio je također o svom prijateljstvu s fra Vjekom koje seže u 1981. godinu, o zajedničkim akcijama i pomoći unesrećenim tijekom genocida, a potom i tijekom osvete pobjednika u ruandskom krvoproliću te o fra Vjeki kako ga je on doživio i vidio.

Osvrnuo se i na to kako danas živi Ruanda i Kiwumu te predstavio srednju obrtničku i tehničku školu i  vrtić u tom mjestu koji se nalaze u sklopu Centra Otac Vjeko.

Moderator predstavljanja Brane Vrbić je podsjetio i na dio knjige koje pokazuje kako je "Nebo i ovaj put interveniralo i molilo ljude da se obrate, da se izbjegne strašni genocid u Ruandi".

Naime, 1981. dogodila su se Gospina ukazanja u Kibehu u Ruandi. Proročanstvo Djevice Marije o genocidu 1994. godine jedno je od glavnih razloga zašto je Katolička crkva usmjerila veću pozornost na ukazanja u Kibehu. U studenome 2001. godine službeno su priznata ukazanja Djevice Marije viđena očima triju vidjelica: Alphonsine Mumureke, Anathalie Mukamazimpaka i Marie-Claire Mukangango-podsjetio je Vrbić.

Željko Garmaz je u kratkim crtama podsjetio na povijest Ruande, osobito odnose dva naroda Tutsija i Hutua te na događaje kada je u tri mjeseca 1994. godine na najsvirepiji način ubijeno oko milijun Tutsija i umjerenih Hutua. Spomenuo je potom i osvetu Tutsija koja je uslijedila u godinama nakon što je ovaj narod preuzeo vlast ponovno u Ruandi.

Autor je istaknuo da je od jednog medenog mjeseca u Africi 2007. godine Providnost počela pisati jednu sasvim drugu priču. Nsimr nn i njegova supruga Maja upoznali su djelo fra Vjeke Ćurića i postali  veliki podupiratelji izgradnje Centra otac Vjeko i širenju istine o grandioznom djelu franjevca iz Osove kraj Žepča.

U svojoj knjizi želio je prikazati fra Vjeku iz prve ruke od dječačkih dana, do kraja njegova ovozemnog životnog puta 31. siječnja 1998. u glavnom ruandskom gradu Kigaliju. Puno je tu zanimljivih svjedočanstava koje su u knjizi ispričali don Danko Litrić  (misionar od 1981. godine u Ruandi), don Sebastijan Marković  (uz kraće prekide od 1984. do 2015.), kao i fra Ivica Perić, brojna i vrijedna pisma sačuvana u pismohrani fra Vjekina dragog prijatelja Ante Prgometa…

 -Knjiga koja je pred nama, najvažnija je dosad ispričana priča na našem jeziku o genocidu u Ruandi i čudesnom petnaestogodišnjem djelovanju u toj zemlji našeg misionara ondje... čista hagiografska priča suvremenog doba-  napisao je u svom predgovoru književnik i književni kritičar Željko Ivanković.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Josip Tirić, nastavnik Glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić.

Okupljeni posjetitelji su mogli vidjeti i portret fra Vjeke Ćurića (koji je na naslovnici knjige - rad poznatog australskog slikara hrvatskih korijena Charlesa Billicha) koji će biti darovan Spomen sobi fra Vjeke u župi Osova.

Pokrovitelj ovog događaja je bila Vinarija "Povratak" iz Žepča.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'