Bosna i Hercegovina     | 04.06.2018. 10:41 |

Đapo sutra u Tarčinu na obilježavanju Svjetskog dana okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Federalna ministrica okloliša i turizma Edita Đapo sutra će prisustvovati obilježavanju Svjetskog dana okoliša u Tarčinu, gdje će Program UN-a za okoliš/životnu sredinu (UNEP) upriličiti otvaranje drugog po redu Dana upravljača zaštićenih područja u BiH.

Tokom razgovora sa upravljačima zaštićenih područja u BiH ukazat će, kako je najavljeno, na ozbiljan problem zagađenja prirodnih područja Bosne i Hercegovine plastičnim otpadom, koji stvara svakodnevnu prijetnju očuvanju biološke raznolikosti i kvaliteta pejzaža.

Dan upravljača zaštićenih područja u BiH je inicijativa UNEP-a na unapređenju komunikacije i saradnje upravitelja zaštićenih područja u BiH u cilju adresiranja trenutnih problema u zaštićenim područjima specifično i sektoru zaštite prirode generalno.

Trenutno su u BiH zaštićena trideset i tri prirodna područja koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.

UNEP u saradnji sa partnerima iz resornih entitetskih ministarstava trenutno radi na projektu, čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u BiH, saopćeno je iz UNEP-a u BiH.

Svjetski dan okoliša, koji se već 45 godina obilježava svakog 5. juna u više od 140 zemalja svijeta, postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, zaštite prirode do užih okolišnih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

Ovogodišnji moto je „Pobijedimo zagađenje plastikom". 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

INZ Svjetski dan okoliša obilježio seminarom o zaraznim bolestima kao posljedici uništavanja prirode

Đapo na konferenciji projekta Via Dinarica: Staze zelenog i održivog razvoja

Ministrica Đapo posjetila Blidinje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'