Svijet     | 04.06.2018. 21:28 |

Cavusoglu: Vrijeme je da se okonča zategnutost u odnosima sa SAD-om

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 4. juna (FENA) - Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je, nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Washingtonu, istakao kako je došlo vrijeme da prestanu zategnutosti u odnosima sa SAD-om.

- Smatramo da je vrijeme da se okonča zategnutost u odnosima sa SAD-om. Sirija je značajan korak u tom smjeru - rekao je Cavusoglu novinarima nakon sastanka s američkim kolegom, javlja agencija Anadolija. 

Istakao je i kako Turska ne prihvata prijetnje u vezi s pitanjem isporuke aviona F-35.

- Isporuka aviona F-35 bit će obavljena 21. juna, kao što je i ranije bilo planirano. Nije bilo nikakvih promjena - kazao je turski šef diplomatije.

Naglasio je da je tokom sastanka u Washingtonu potvrđena mapa puta koja uključuje i uspostavu sigurnosti i stabilnosti u sirijskom Manbiju.

- Bit će omogućen povratak onima koji su pod pritiskom PKK/YPG-a morali napustiti svoje domove u Manbiju. Radit će se i na parametrima za mapu puta kako bi teroristička organizacija PKK/YPG bila uklonjena iz Manbija - rekao je Cavusoglu.

Istakao je i kako mu je Pompeo kazao da američki FBI ozbiljno istražuje pitanje FETO-a u SAD-u.

- Američki državni sekretar Mike Pompeo mi je kazao da postoje vrlo ozbiljne istrage FBI-a po pitanju FETO-a u SAD-u - kazao je Cavusoglu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo primio je danas šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua u sjedištu State Departmenta u Washingtonu.

Cavusoglu je u službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) doputovao sinoć, a današnji njegov sastanak s američkim kolegom Pompeom smatra se krucijalnim za buduće tursko-američke odnose.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo