Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 11:28 |

Iskazana opredijeljenost za pronalazak rješenja (kraća)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Nakon još jednog susreta predstavnika bh. političkih stranaka i međunarodne zajednice organiziranim u cilju postizanja dogovora kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na pres-konferenciji je ocijenjeno da je to bio dobar sastanak na kojem je iskazana opredijeljenost za pronalazak rješenja.

O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer kazao je da je danas bio dobar sastanak koji je bio u pravom duhu političkog približavanja rješenju, dodajući da se čini sve kako bi se omogućilo provođenje izbora u oktobru i implementacija izbornih rezultata te formiranje vlasti koju će BiH odvesti u budućnost.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst ponovila je da je ovo dio proces konsultacija s fokusom na izbore u oktobru te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.

Prenijela je poruku iz Brisela koji želi vidjeti BiH snažno na putu ka Evropskoj uniji, ali i pronalazak rješenja. Ističe da je još mnogo posla i zadataka, no tvrdi da su danas vidjeli spremnost za pronalazak rješenja i jasnu svijest o preuzimanju odgovornosti za naredne korake.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack kazala je da su imali pozitivnu diskusiju u kojoj su svi iskazali saglasnost da je potrebno krenuti s konkretnijim rješenjima te da se urgentno radi u narednim sedmica i organiziraju sastanci da bi se iznašlo rješenje.

Specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podvukao je da je ključno provođenje izbornih rezultata i rješenje presude Ustavnog suda u predmetu "Ljubić“, odnosno ključno je naći rješenje za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH.

- Na to se treba fokusirati i na to su se lideri počeli fokusirati, ali je dosta posla pred vama te ja važo nastaviti u narednim danima jer vremena ponestaje - naglasio je.

Sastanci su se održavali duže vrijeme u pokušaju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH posebno kad je riječ o popunjavanju Doma naroda Federalnog parlamenta.

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu Wigemarka i Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Istaknuto je da se proces potpomaganja nastavlja te da ostaje spremnost da se pruži pomoć, savjeti i ekspertiza, ali odgovornost za pronalazak rješenja je i dalje na političkim liderima u BiH jer je u ovoj godini BiH pružena šansa da se približi standardima EU, a ne da se udaljava od njih.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo