Kultura     | 05.06.2018. 13:47 |

Novi rezbareni namještaj u Nacionalnom spomeniku 'Saburina kuća'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Novi rezbareni namještaj, čija izrada je u toku, do sredine jula bi trebalo biti postavljen u "Saburinoj kući", nacionalnom spomeniku čiju je sanaciju i restauraciju pokrenula Općina Stari Grad prije nekoliko godina.

Nabavka namještaja predstavlja dio pete faza implementacije projekta restauracije i sanacije Saburine kuće. U toj fazi bit će nabavljeno deset peškun stolova i 19 peškun stolica u vrijednosti od 7.000 KM za čiju je implementaciju zadužena Drvorezbarska radionica "Braća Nikšić" iz Konjica.

- Stolovi i stolice bit će ručno izrađeni od propisno suhe i zdrave javorove građe, kako je to i predviđeno u projektu restauracije i sanacije Saburine kuće. Očekujemo da će stolovi i stolice u Saburinoj kući biti najkasnije do 18. jula, kako je to i definisano u ugovoru sa izvođačem - istakli su u Sektoru za lokalni razvoj Općine.

Najavili su kako će po okončanju ove biti implementirana i druga faza uređenja enterijera Saburine kuće. U drugoj fazi, koja će koštati oko 7.500 KM, bit će rekonstruisane musandere na prizemlju i spratu.

- Novac u iznosu od 13.500 KM dobili smo od Federalnog ministarstva kulture i sporta na osnovu uspješno odobrenog projekta 'Restauracija i sanacija Saburine kuće', kojeg je pripremio naš sektor - pojasnili su u Sektoru za lokalni razvoj.

Saburina kuća je izgrađena u 18. stoljeću kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom. Mirazom je došla u posjed porodice Žiga. Kuća je prvobitno bila izgrađena kao stambeni kompleks koji se sastojao od: ženske i muške kuće, dvorišta, bašte i pomoćnih objekata. Objekat je bio u lošem stanju i prije rata, a u periodu od 1992/1995.godine značajno je stradao i oštećena je krovna konstrukcija, fasadni zidovi i prozori.

Saburinu kuću, muški dio sa dvorištem, koji je sagrađen oko 1750. godine, Općina Stari Grad je restaurirala i svečano otvorila 2014. godine, udahnuvši tako ponovo život tom historijskom dragulju u srcu Starog Grada, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo