Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 13:44 |

Tadić, Čolak i Softić o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, koji su predložili delegati iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž.

Također su podržani i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je predložio delegat Halid Genjac.

Podsjećanja radi, Ustavni sud je prošle godine donio odluku kojom je osporio pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH, a  Parlamentarna skupština BiH je trebala u roku od šest mjeseci usvojiti izmjene koje će osigurati usaglašenost tih članova s Ustavom BiH.

Predsjedavajući Dom naroda Ognjen Tadić je izjavio novinarima da su danas usvojili oba teksta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način omogućili da Klub delegata srpskog naroda, kako je to i najavio, uloži svoje amandmane i na prijedlog zakona koji je dao delegat Halid Genjac i na prijedlog koji su dali delegati iz reda hrvatskog naroda.

 - Na taj način želimo dati jedan konstruktivan doprinos tome da se riješi ovo pitanje, da se ne nađemo u alarmantnoj situaciji, posebno imajući u vidu to da sada postoji dodatno vrijeme za ovu vrstu rada, imajući u vidu da Ustavni sud nije ukinuo ove odredbe Zakona o krivičnom postupku - kazao je Tadić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak je, u izjavi novinarima, naveo osnovne razlike između predložena dva zakona.  

- Prva i temeljna razlika, po meni, jeste kod davanja imuniteta svjedoku. Moje je mišljenje da je prijedlog koji je došao od Kluba SDA  isuviše ostavio mogućnost arbitražnog tumačenja, a to odluka Ustavnog suda ne podrazumijeva, nego upravo obrnuto. Naime, kad se daje imunitet svjedoku, da on svojim iskazom sebe dovodi u poziciju da kazneno odgovara, onda to po mom sudu treba biti određena vrsta ograničenja, a ne neograničeno - kazao je Čolak.

Dodao je kako on ne misli da je dobro da se daje takva vrsta imuniteta čovjeku koji je počinio kazneno djelo za koje je zapriječena kazna, recimo, minimum 10 godina zatvora.

- To treba jasno precizirati, što preciznija norma - smatra Čolak.

Čolak kaže da postoje i u jednom i u drugom prijedlogu i drugi nedostaci.

- Mislim da treba kod okončanja istrage i kod podizanja optužnice utvrditi rok u kome će to tužitelj uraditi, a ne uopće to ne definirati - kazao  je Čolak dodajući da su to temeljne razlike.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić je kazao novinarima da se danas na sjednici Doma naroda vidjelo da je „oštro pismo ili saopćenje koje su međunarodni predstavnici uputili u vezi s izmjenama ovog zakona imalo određenog efekta, jer su oba zakonska prijedloga dobila potrebu većinu, tako da mogu ići dalje u proceduru“.

Softić je naglasio da prijedlog zakona koji je predložio delegat Halid Genjac ispunjava sve međunarodne norme koje su potrebne da se odluka provede i da ne bude ugrožen pravosudni sistem i jako veliki broj krivičnih postupaka u ovoj zemlji.

- Najvažnije je u ovom trenutku da su zakoni ostali u proceduri. Još ćemo razgovarati o tome kako doći do rješenja. Ali u svakom slučaju morat će se učiniti korak da se napravi kompromis u vezi s ovim, da imamo usvojen zakon - kazao je Softić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!