Ekonomija     | 05.06.2018. 15:06 |

Za energijsku sanaciju sedam javnih ustanova u KS-u 1.716.270 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP-a) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali su danas Sporazum o podjeli troškova na projektu ''Zeleni ekonomski razvoj'', u dijelu koji se odnosi na povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo.

Radi se o nastavku uspješne saradnje Kantona Sarajevo i UNDP-a na realizaciji tog projekta u okviru kojeg je planirana energijska sanacija objekata osnovnih škola ''Vladislav Skarić'', ''Behaudin Selmanović'', ''Hilmi ef. Šarić'' i ''Malta'', te vrtića ''Lastavica'', Psihijatrijske bolnice KS i Policijske stanice Novi Grad.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, te predstavnici javnih ustanova i sufinansijera projekta.

- Povećanje energijske efikasnosti ovih objekata koštat će 1.716.270 KM. Od tih sredstava, 911.000 KM bit će izdvojeno iz budžeta KS, UNDP će putem Vlade Švedske i Fonda za zaštitu okoliša FBiH obezbijediti 400.000 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 405.270 obezbijedit će općine i ostali sufinansijeri projekta - izjavio je ministar Lukić.

Po njegovim riječima, u saradnji sa UNDP-om, kroz ovaj projekt u protekle dvije godine sanirano je ukupno 14 javnih objekata u Kantonu Sarajevo, od kojih najviše odgojno-obrazovnih ustanova, za što je izdvojeno oko 3,9 miliona KM.

- Cilj je smanjenje emisija zagađujućih materija u zrak kroz smanjenje potrošnje energije u javnim objektima a to dovodi i do racionalizacije troškova za potrošnju energije, uštede budžetskih sredstava kao i mogućnosti njihovog reinvestiranja - istakao je Lukić.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Khoshmukhamedov izrazio je zadovoljstvo zajedničkim učešćem u ovom projektu kao i opredijeljenosti resornog ministarstva da nastavi sa njegovom realizacijom. Kazao je da su zahvaljujući dosadašnjim mjerama energijske sanacije objekata u KS-u ostvarene uštede od oko 750.000 KM na godišnjem nivou.

- Nakon renoviranja i ovih objekata u svrhu energetske efikasnosti, unaprijedit će se životno, odnosno radno okruženje za oko 2.800 korisnika javnih ustanova i ostvariti dodatne finansijske uštede u iznosu od oko 210.000 KM godišnje -  naglasio je Khoshmukhamedov.

Najavio je da će nakon ovog sporazuma, koji je simbolično potpisan na Svjetski dan zaštite okoliša, UNDP kao implementator projekta sklopiti i posebne sporazume sa općinama Novo Sarajevo, Centar, Novi Grad i Hadžići, MUP-om KS i JU “Psihijatrijska bolnica” kao ostalim sufinansijerima projekta. Nakon toga, slijede procedure raspisivanja tendera i izbora izvođača radova na objektima.

Prema Akcionom planu energijske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo za period 2018-2020 godina, koji je usvojila Vlada KS u martu ove godine, predviđena je energijska obnova ukupno 36 objekata iz sektora obrazovanja, zdravstva, rada i socijalne zaštite, kulture, te unutrašnjih poslova, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo