Kultura     | 05.06.2018. 14:38 |

Putin otvara izložbu muzeja Ermitaž u Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Predsjednik Rusije Vladimir Putin otvorit će danas u Beču izložbu muzeja Ermitaž iz Sankt Petersburga u okviru posjete Austriji.

Najveći ruski muzej gostuje u bečkom Muzeju historije umjetnosti (Kunsthistorisches Museum - KHM) do 2. septembra gdje će Ermitaž izložiti 14 majstorskih djela slikara Botticellija, Tintoretta, Rembrandta, van Dycka i drugih.

S obzirom na to da su ovi umjetnici već zastupljeni u KHM-u, bečke slike bit će izložene nasuprot djelima iz svjetski poznate kolekcije Katarine Velike (18. vijek), a izložba predstavlja pregled evropske historije slikarstva od renesanse do ranog klasicizma.

Uvod u izložbu čine dva religiozna renesansna djela Botticellija i Altdorfera. Iz sjevernih umjetničkih krugova bit će izložene slike braće Holbeina, Sprangera i von Aachena. Djela Poussina i Strozzija predstavljaju uvod u prve dekade rimskog baroka.

"Zlatna era" holandske i flamanske umjetnosti publici će biti prikazana kroz djela Rembrandta, Halsa, Steena, Rubensa i van Dycka. Gainsborough i Hackert umjetnici su engleskog i pruskog porijekla zastupljeni na ovoj velikoj rusko-bečkoj izložbi, saopćeno je iz Eurocommpr-a.

Ermitaž iz Sankt Petersburga i Kunsthistorisches Museum posjeduju poznate kolekcije likovne umjetnosti. Ruski carevi i habsburški carevi skupljali su slike s historijskim motivima ili temama klasične mitologije, a poseban fokus izložbe čini inscenacija ličnosti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Putin: Rusija neće napasti NATO, ali će F-16 biti oboreni u Ukrajini

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'