Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 14:48 |

Kalabić: Trebalo je saslušati oca stradalog Davida Dragičevića

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5. juna (FENA) - Zamjenik predsjednika Anketnog odbora Drago Kalabić (SNSD) potvrdio je danas da jeste tražio da se sasluša Davor Dragičević, otac stradalog banjalučkog mladića Davida.

Smatra da je neophodno da se saslušava ne samo Dragičević, već sve osobe, kako kaže, koje tvrde da ima dokaza da je u ovom slučaju izvršeno krivično djelo, među kojima je i poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović.

- To je obaveza tužilaštva - ustvrdio je Kalabić.

Kaže da su na današnjoj sjednici Anketnog odbora odbijeni zaključci koje je on predlagao, kojima je tražio produženje roka za izradu ovog izvještaja, te da se salušaju glavni republički tužilac Mahmut Švraka, te predsjednik VSTV-a Milan tegeltija, kao i Davor Dragičević, otac stradalog mladića.

On je bio suzdržan prilikom glasanja o zaključcima tog odbora u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića, jer nije ispoštovan mandat koji su dobili od parlamenta, te da se, dodaje, određeni stavovi nisu mogli iznijeti budući da nisu završene istražne radnje.

- Anketni odbor nema problema oko suštine, da se ovdje mora završiti posao i utvrditi istina, što svi očekuju. Imali smo problem u vezi s formom - čiji je posao da to uradi. Protiv sam toga da paralement preuzima istragu, jer je to presedan, a šute oni koji su nadležni da to rade - naveo je Kalabić.

U rezimeu izvještaja se navodi da je Anketni odbor kao nespornu utvrdio činjenicu da građani i javnost u RS gube povjerenje u institucije sistema, a što je tragični slučaj Davida Dragičevića definitivno pokazao.

- Tužilaštvo i policija, kao najvažniji organi u svakoj državi, sa svojom osnovnom ulogom da osiguraju bezbjednost ličnosti, slobode i imovine svih građana, nisu bili na visini zadatka ne samo u ovom, nego i u cijelom nizu prethodnih sumnjivih događaja koji su za posljedicu imali smrtne ishode s nerazjašnjenim okolnostima - stoji u ovom dokumentu.

Čitavim nizom, kako je navedeno, nelogičnih, sumnjivih, pa i kontradiktornih javno iznesenih tvrdnji, nadležni organi, u prvom redu najviši funkcioneri MUP-a i nadležnog tužilaštva, izazvali su otvoren skepticizam kod građana u svoju sposobnost, kredibilitet i dobre namjere.

Osim Kalabića (SNSD), u Anketnom odboru su i predsjednik Branislav Borenovića (PDP), te članovi Nedeljko Glamočak (SDS), Milanko Mihajilica (SRS) i Goran Đorđić (nezavisni poslanik).

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo