Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 15:15 |

Grubeša i Mektić o hapšenju studenta iz BiH u Turskoj

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Ministar pravde BiH Josip Grubeša danas je izjavio novinarima da službenim putem to ministarstvo do danas nije dobilo nikakav dokument i akt o hapšenju studenta iz BiH u Turskoj.

- Ništa mi praktički ne znamo osim onoga što možemo pročitati iz medija. Ono što sam osobno napravio jeste da sam kontaktirao telefonski i kolege u Turskoj, ali i našega konzula u Istanbulu koji me je danas izvjestio da ide u posjetu studentu. Izvjestio me da je odobreno studentu da izabere sebi odvjetnika po službenoj dužnosti koji govori naše jezike i odobreno je da mu mogu roditelji doći u posjetu - naveo je Grubeša.

Dodao je da je to sve što za sada zna, što je dobio telefonski, a očekuje službeni dopis preko Ministarstva vanjskih poslova.

Pojasnio je da je Ministarstvo pravde BiH samo organ veze.

- Mi, na žalost, ne možemo tražiti nikakve pojedinačne dokumente. Ono što naše pravosudne institucije budu tražile ovdje, jasno je da ćemo mi promptno djelovati i postupiti prema našim nadležnostima - kazao je Grubeša.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je novinarima da ne bi mogao ništa komentirati zato što Ministarstvo ni na koji način nije obaviješteno.

- Nije turska strana ništa od nas tražila po tom pitanju. Pretpostavljam da je Turska postupala u skladu s nekim činjenicama, argumentima. Mi se niti možemo, niti imamo informacija, na bilo koji način miješati u tu unutrašnju stvar Turske, s tim da postoji mogućnost preko Ministarstva vanjskih poslova, preko naše diplomatsko-konzularne mreže, da ga posjeti naš diplomatsko-konzularni radnik, da razgovara s njim o eventualnoj pomoći koju mu BiH može pružiti u smislu pravne zaštite - kazao je Mektić.

Ponovio je da ministarstvo na čijem je on čelu nije obaviješteno i da ne zna šta mu se stavlja na teret, osim ono što je vidio u medijima, tako da ne može to komentirati.      

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo