Regija     | 06.06.2018. 08:15 |

U splitskom Medžlisu održan iftar, sudjelovali gradonačelnik i dožupan

FENA Agencije

SPLIT, 6. lipnja (FENA) - U splitskom Medžlisu u utorak navečer za muslimanske vjernike održan je iftar, večernji obrok kojim se u trenutku zalaska sunca prekida post tijekom ramazana, na kojem je sudjelovalo stotinjak postača kojima su se pridružili i gradonačelnik Andro Krstulović Opara i dožupan Ante Šošić.

 Iftar je održan u zajedničkoj organizaciji splitskog ogranka Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, a glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid efendija Hodžić izrazio je zadovoljstvo jer je ove godine Grad Split pokrovitelj.

"Svi ovdje prisutni su sretni i zadovoljni što je naš gradonačelnik, ali i zamjenik župana s nama tu kako bi podijelili radost prekida posta. Našoj zajednici je ovo izuzetno važno. Osjećaj da ti dolazi gradonačelnik jednog grada, da mu je stalo do nas, da je gradonačelnik svih građana ovoga grada, to je jako bitno", poručio je Hodžić.

Gradonačelnik Krstulović Opara rekao je da mu je čast što su ga pozvali na iftar jer je, kako je rekao, u knjigama zapisano da će onaj tko nahrani postača dobiti nagradu od Boga kao i postač koji se mogao nahraniti, a postaču time neće biti umanjena nagrada.

"Nisu oni mene nahranili večeras ovim postom koji će završiti već su me nahranili prijateljstvom i srdačnošću. Na nama je da to uzvratimo. Ovo su naši sugrađani i meni je velika čast i osobno biti tu, ali i u ime grada. Islamska zajednica raste, ona je vrijedna, zajednica je to koja tvori naš grad, koja se jako dobro uklopila u Split i koja je njen sastavni dio identiteta", poručio je gradonačelnik.

Prvi put na iftaru bio je i zamjenik župana Ante Šošić koji je svim Bošnjacima u županiji, a njih je ukupno 2200, dok ih je u Splitu tisuću, čestitao ramazan. Podsjetio je da su upravo Bošnjaci dali veliki doprinos u Domovinskom ratu, da ih je 1200 poginulo za Hrvatsku, te poručio da islamska zajednica u Hrvatskoj zaslužuje "naklon i kapu do poda", javlja Hina. 

Na iftaru u Splitu bio je i imam Islamske zajednice Pula Esad ef. Jukan koji je rekao da se ta zajednica uvijek trudi biti otvorena i prihvatljiva svima, a upravo iftar ističe kao lijep primjer i tradiciju u islamskoj zajednici.

"Čovjek prvo sam sa sobom rješava sve probleme, Boga doživljava na najbolji mogući način jer u tom vjerskom propisu ne može biti licemjeran. Čovjek mora u potpunosti cijeli dan, od izlaska do zalaska sunca, gladovati, odnosno ne koristiti hranu i vodu i biti u potpunosti predan Bogu. Treća stvar je da su mu najbolje društvo njegovi prijatelji, susjedi i rodbina s kojima voli dijeliti najbolje trenutke, a to je iftar", dodao je Jukan.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

Ubojica mladog Splićanina ozlijeđen u zatvoru

Počeli radovi na izgradnji tunela Kozjak i novog ulaza u Split

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo