Regija     | 06.06.2018. 15:10 |

Izdan nalog za uhićenjem Zdravka Mamića; obrana i tužiteljstvo najavili žalbe

FENA Agencije

ZAGREB, 6. lipnja (FENA) - Osječki Županijski sud u srijedu je, temeljem nepravomoćne presude kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, dao nalog za njegovim uhićenjem, doznaje se na sudu.

Nakon što MUP utvrdi na kojem je graničnom prijelazu okrivljeni napustio Hrvatsku, jer se prema postojećim podacima nalazi u Bosni i Hercegovini, sud će policiji dati nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice, temeljem koje Mamić može biti uhićen u bilo kojoj zemlji izvan EU. Ukoliko se okrivljenik zatekne u nekoj članici EU, izdat će se europski uhidbeni nalog, kazao je Hini glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić u srijedu je u Osijeku nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenju oko 116 milijuna kuna (oko 16 milijuna eura) iz toga kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna (oko 1,2 milijuna eura).

Suoptuženi Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar osuđen na četiri godine i dva mjeseca, a bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine.

Obrane Zdravka Mamića i ostalih nepravomoćno osuđenih najavile su žalbe, tvrdeći da je presuda nepravična i nezakonita, dok će se tužiteljstvo žaliti zbog, kako smatraju blagih kazni.

"Ono što sigurno mogu reći, moje mišljenje je da ova presuda ne samo da nije pravična nego je i nezakonita", rekao je novinarima nakon objave presude Mamićev branitelj Veljko Miljević, najavljujući daljnje pravne korake, navodi Hina.

Odvjetnik je rekao također novinarima da je jutros tražio 'preotvorenje' rasprave jer je DORH priopćenjem naložio da se poduzmu radnje izvida kako bi se istražile činjenice je li bilo nedozvoljenog djelovanja na sud i članove sudskog vijeća.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković izjavio je kako je Uskok zadovoljan osuđujućim dijelom nepravomoćne presude protiv Zdravka Mamića i ostalih okrivljenika na osječkom Županijskom sudu, ali kazne smatra preblagima, pa će po zaprimanju pismenog otpravka uložiti žalbu na dio presude o kaznenoj pravnoj sankciji,

Mamić je, pak, nakon objave presude, iz BiH, poručio da je presuda "pravno neodrživa i monstruozna". Siguran sam da vijeće nije pisalo presudu već su prepisali konstrukciju od Uskoka, izjavio je Mamić.

Dodao je kako se ne vraća u Hrvatsku i da će se iz Hercegovine "boriti do pravomoćnosti presude".

Sud je protiv Zdravka i Zorana Mamića naložio i oduzimanje protupravne imovinske koristi, stečene ovim kaznenim djelima, a u nastavku se očekuje se i obrazloženje nepravomoćne presude.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Sedam godina zatvora za napad i pokušaj ubojstva supružnika i njihovog djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo