Kultura     | 07.06.2018. 12:53 |

Brian Eno - U toku posljednje pripreme za izložbu u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Završni radovi na postavci multimedijalne instalacije "77 Million Paintings" britanskog muzičara, producenta i vizuelnog umjetnika Briana Enoa u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine su u toku.  

Enoov tim već je stigao u Sarajevo kako bi u narednim danima izvršio tehničke prilagodbe i testiranje kompjuterskog programa zaduženog za generisanje audio i video sadržaja instalacije.

Video segment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizuelnog sadržaja postavke, umjetnik je kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Brian Eno u Sarajevo će doći naredne sedmice kada će 13. juna otvoriti svoju prvu izložbu u regiji, dok će dan kasnije u sarajevskom muzeju održati predavanje za kojim proteklih dana vlada veliko interesovanje lokalne, ali i regionalne publike.

Predavanja Briana Enoa širom svijeta opisana su kao zanimljiva, nepretenciozna i prilvlačna, te su zbog toga i vrlo posjećena. Oni koji žele čuti zanimljiva promišljanja ovog velikog umjetnika o životu, umjetnosti i tehnologiji, a još uvijek se nisu registrovali, to mogu uraditi još danas putem web stranice British Councila. 

Izložba Briana Enoa bit će centralni kulturni događaj ovog ljeta u široj regiji kada je u pitanju vizuelna umjetnost, a ovaj jedinstveni kulturni događaj omogućili su British Council i Historijski muzej BiH, te drugi partneri projekta.

Izložba će biti otvorena 77 dana, do 29. augusta, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom