Ekonomija     | 07.06.2018. 12:50 |

SorS - Tržišta osiguranja u regiji u 2017. godini ostvarila rast

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Najznačajniji skup osiguravača i reosiguravača iz regije SorS okupio je u Sarajevo oko 150 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih kompanija, udruženja osiguravača i institucija za nadzor osiguranja iz jugoistočne Evrope i desetak zemalja EU i svijeta.

Obrazovanje i edukacija kao ključne osnove razvoja osiguranja, glavna je tema ovogodišnjeg SorS-a.

Predsjednik Skupštine SorS-a Giorgio Marchegiani je izjavio da su tržišta osiguranja različita, ali da u dosta pogleda imaju i sličnosti. SorS je, kako je dodao, prepoznao koje su zajedničke tačke i ideja mu je da razvija tržišta u regiji.

- Tema ovogodišnje konferencije je edukacija u ovoj oblasti, koja je veoma važna. Prije svega, ovdje mislimo na edukaciju zaposlenika, koji moraju znati šta rade jer kako se svijet mijenja, moraju se mijenjati i osiguranja. Drugo je edukacija klijenata kako bi razumjeli osiguranje i šta ono podrazumijeva – dodao je Marchegiani na konferenciji za novinare.

Tržišta osiguranja u regiji u 2017. godini, kako je istaknuto, ostvarila su rast u odnosu na godinu ranije, u gotovo svim oblastima osiguranja.

Tržište Slovenije prvi put nakon krize doseglo je rast u svim granama osiguranja. Predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav  Andrej Slapor je kazao da je  protekla godina za osiguravače u toj zemlji bila uspješna, te da vlada zdrava konkurencija na tržištu.

Damir Zorić iz Euroherc osiguranja Hrvatska je naveo da su kao industrija u cjelini poslovali pozitivno i zabilježili prvi put neku značajniju stopu rasta nakon godina krize, te da je taj rast nešto izraženiji u neživotnim osiguranjima. Sa druge strane bilježi se i rast po osnovu šteta i izdataka za osigurane slučajeve. Zornić je istakao da su društva u Hrvatskoj na krizu reagovala nudeći nove proizvode.

-Nema napretka ako se društva stalno ne inoviraju prema klijentima u svojoj ponudi – dodao je Zorić.    

Po riječima Zlatana Filipovića, direktora Bosna Re osiguranja, tržište osiguranja u BiH je u  2017. godini ostvarilo 683 miliona KM premije i rast od osam posto. Dodao je da nemaju precizne podatke za prvi kvartal ove godine, ali da je trend rasta nastavljen.

- Osiguranje od autoodgovornosti nosi nešto više od 50 posto premije što govori o nezrelosti tržišta. To je obavezno osiguranje i porazno je da kod nas ono još  zauzima prvo mjesto. Odmah iza njega je životno osiguranje sa oko 20 posto učešća, zatim slijed auto kasko osiguranje, nezgode, požari i ostala imovina. U 2016. godini osnovane su tri nove firme, dok je prošlu godinu obilježilo i spajanje nekih osiguravajućih kuća - rekao je Filipović. 

Predsjednik izvršnog odbora Dunav osiguranja iz Srbije Mirko Petrović kazao je kako je u Srbiji u 2017. godini zabilježen rast u ovoj oblasti od 4,4 posto, te da prednjači neživotno osiguranje. Životna osiguranja zabilježila su pad od 1,6 posto.  Na tržištu u Srbiji posluje 17 društava za osiguranje i četiri za reosiguranje.

Protekla godina je i u Crnoj Gori za osiguravajuća društva bila pozitivna i ostvaren je blagi rast koji je bio nešto veći u dijelu životnih osiguranja -  3,4 posto, dok su neživotna osiguranja rasla 1,7 posto u odnosu na godinu ranije.

-Na tržištu dominira autmobilska odgovornost i mi se trudimo da to promijenimo, ali rezultati nisu još onakvi kakve bismo mi htjeli - kazao je Nebojša Šćekić iz Sava Re osiguranja Crne Gore.

Generalni direktor Triglav osiguranja Makedonija Đorđe Vojnović je kazao da se nada da je politička kriza, koja je Makedoniju pogađala godinama unazad i koja je sa sobom nosila i stagnaciju u ekonomiji, sada pri kraju. Izazovi ovog tržišta, kako je kazao, jesu niska premija po glavi stanovnika, a potencijal vide u osiguranju u oblasti poljoprivrede.

Pitanja osobnog razvoja, važnosti edukacije i treninga zastupnika za povećanje prodaje osiguranja te ulaganja u ljudski kapital u industriji osiguranja, kao i obrazovanje kupaca usluga osiguranja su samo neke od tema koje obilježavaju 29. SorS-u. Uz prezentaciju stanja u sektoru osiguranja u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije, predstavnici društava za osiguranje, regulatornih agencija i udruženja osiguravača i reosiguravača razmatraju i situaciju u osiguranju tokom posebne panel diskusije.

Drugog dana SorS-a  bit će održana i dva okrugla stola o socijalnoj funkciji obaveznih osiguranja u prometu sa ograničenjima u propisima i praksi te o cyber rizicima i izazovima digitalnog svijeta u reosiguranju.

Organizator skupa je Udruženje društava za osiguranje SorS čiji Upravni odbor čine predstavnici 14 društava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kajganić u Podgorici na regionalnoj konferenciji o borbi protiv organiziranog kriminala

Nešić na sastanku komiteta ministara PCC SEE, u fokusu jačanje saradnje i razmjena informacija

Konferencija o slobodi medija – Unaprijediti sigurnost novinara u regionu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo