Kultura     | 07.06.2018. 14:43 |

Čehoslovački i češki filmovi nagrađeni Oscarom u kinu Meeting Point

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Ambasade Republike Češke i Republike Slovačke u Sarajevu organizirat će od 12. do 14. juna u kinu Meeting Point povodom obilježavanja 100. godišnjice od osnivanja nezavisne i demokratske Čehoslovačke 1918. godine, minifestival čehoslovačkih i čeških filmova nagrađenih Oscarom.

Filmovi će biti prikazani s početkom u 20 sati, saopćeno je iz kina Meeting Point.

U utorak, 12. juna na programu je film Strogo kontolisani vlakovi (Jiří Menzel, 1966), dan kasnije Prodavnica na korzu (Ján Kadár i Elmar Klose, 1965), dok je u četvrtak, 14. juna na programu film Kolja (Jan Svěrák, 1996, 105 min.).

Radnja filma Strogo kontrolisani vlakovi - Na seoskoj željezničkoj stanici u vrijeme nacističke okupacije Čehoslovačke dispečer žudno želi da se oslobodi svoje nevinosti. Nesvjestan rata i otpora koji ga okružuje, ovaj mladi čovjek započinje putovanje seksualnog buđenja i samootkrivanja, susrećući se s univerzumom frustracija, erotike i avanture u njegovom uspavanom depou.

Nagrađen nagradom Oscar, film Strogo kontrolisani vlakovi je remek-djelo ljudskog posmatranja i jedan od najomiljenijih filmova češkog novog talasa.

U filmu Prodavnica na korzu se radi o nesposobnom slovačkom seljaku koji je razvučen između pohlepe i krivice kada ga nacistički šefovi njegovog mjesta postave kao "arijskog kontrolora" prodavnice stare jevrejske udovice. Humor i tragedija spajaju se u ovom istraživanju jednog ljudskog kukavičluka u užasima totalitarnog režima.

Nastao neposredno pred sovjetskim ugnjetavanjem u Čehoslovačkoj, film Prodavnica na korzu karakterišu montaža i kamera, te je osvojio nagradu Oscar za najbolji strani film 1966. godine.

Film Jana Svěráka Kolja je gorka komedija-drama o malom ruskom dječaku i srednjevječnom ciniku koji su tokom nastanka Baršunaste revolucije 1989. godine i kraja komunističkog režima, koji je vladao u tadašnjoj Čehoslovačkoj, skupa bačeni u iste okolnosti.

Film Kolja, koji je osvojio nagradu Oscar i Zlatni globus, a u kojem je dobro uspostavljen duo Jan i Zdeňek Svěráka, balansira između sentimentalnosti s nježnim humorom i opservacija koje odražavaju univerzalne akorde.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana