Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 16:31 |

Ambasadorica Ljubić učestvovala na Svjetskom samitu rada u Ženevi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Ambasadorica BiH pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Lucija Ljubić predstavljala je BiH na Svjetskom samitu rada, te učestvovala na panelu na visokom nivou pod nazivom "Zapošljavanje i dostojan rad za mir i otpornost" u Ženevi.

Učesnici interaktivne panel diskusije su posebno istakli značaj razvoja i primjene efikasnih i integriranih strategija za zapošljavanje, dostojanstvenog rada i socijalnog dijaloga kako bi se spriječili, u nastajanju, uzroci svih oblika nestabilnosti i konflikta, a u cilju podrške izgradnji globalnog mira.

Poseban aspekt diskusije se odnosio na bitnu ulogu Međunarodne organizacije rada u formiranju globalne arhitekture za održivi mir.

Pridruživši se izrečenim stavovima o presudnom značaju dostojanstvenog rada u otklanjanju uzroka nestabilnosti u društvu, Ljubić je ukazala na potrebu holističkog pristupa za rješavanje ovog globalnog problema, te potrebu saradnje svih subjekata ovog procesa na državnom i međunarodnom nivou.

S tim u vezi, Ljubić je istakla uspješnu saradnju Bosne i Hercegovine sa Međunarodnom organizacijom rada i opredijeljenost ka poštivanju smjernica koje su sadržane u dokumentima usvojenim u okviru ove organizacije.

Ljubić je podsjetila da Agenda UN-a za održivi razvoj 2030, sadrži okvir za međunarodnu saradnju u postizanju ciljeva održivog razvoja i dostojanstvenog rada, i da u tom smislu predstavlja vodič za dalju međunarodnu saradnju u ovoj oblasti.

U interaktivnoj panel diskusiji na visokom nivou, pored ambasadorice BiH Lucije Ljubić, učestvovali su, između ostalih, visoki komesar UN-a za izbjeglice Filipo Grandi, generalni sekretar Međunarodne asocijacije g7+ H. Da Costa, te generalna sekretarka Sindikata radnika Kolumbije Rosa Gonzales. 

Također, brojnim učesnicima konferencije i samita, obratili su se generalni direktor MOR-a Guy Rider, te predsjednik Irske Michael D. Higgins i predsjednik Centralnoafričke Republike Faustin-Archange Touadéra.

Samit i panel su održani u okviru 107. Konferencije međunarodne organizacije rada (MOR), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ljubić uputio pismo predstavnicima međunarodne zajednice

Bojazan zbog širenja koronavirusa na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom

Ljubić: Nadam se da gašenje Aluminija ne znači kraj tog najvećeg izvoznika u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'