Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 17:05 |

U Sarajevu potpisana Povelja Udruženja "Djeca stubovi svijeta"

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Melvin Asin danas je uime specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU u BiH ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka potpisao Povelju Udruženja „Djeca stubovi svijeta“.

Ceremonija upriličena tim povodom u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu bila je prilika za podsjećanje na vrijednosti koje promoviraju „Djeca stubovi svijeta“, značaj evropskog puta BiH i borbe protiv svih društvenih devijacija, a u prvom redu na planu suzbijanja korupcije koja ugrožava same temelje društva i države.

Obraćajući se sudionicima skupa, koji je okupio učenike osnovnih i srednjih škola i mlade aktiviste, šef Kooeracija Delegacije EU u BiH Melvin Asin je istaknuo da se borba protiv pošasti korupcije nalazi u vrhu prioriteta, te da je uspjeh na tom planu preduvjet za napredak u svim oblastima života i rada u BiH, a posebno s aspekta izgradnje bolje budućnosti za najmlađu populaciju.

Ocijenio je kako korupcija predstavlja najveću prijetnju s kojom se suočavaju građani u BiH, te da se zloupotrebe u upravljanju novcem negativno reflektiraju na sve segmente, uključujući obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu...

Asin je u tom kontekstu poručio kako bi mladi u BiH postignuća u životu trebali temeljiti na onome što znaju i mogu, a ne na tome koga znaju, aludirajući na prisustvo 'štela' u svim oblastima u BiH, te izražavajući uvjerenje da će približavanje BiH ka članstvu u EU borbu protiv korupcije učiniti uspješnijom.

Istovremeno, dužnosnik Delegacije EU u BiH pozvao je mlade u našoj zemlji da se posvete kvalitetnom obrazovanju, radu i zalaganju, te da se oslone na vlastite potencijale i ne odustaju od zacrtanih ciljeva i vrijednosti.      

Sudionike događaja pozdravila je i predsjednica Udruženja „Djeca stubovi svijeta“ prof. Fatima Hukić, podsjećajući na vrijednosti i ciljeve koje ovo udruženje promovira, potcrtavajuži značaj kvalitetnog obrazovanja i etičkih načela u formiranju mladih ličnosti.

U nastavku su pročitana pisma podrške koju su skupu uputili članovi Odbora Udruženja - fra Ivo Marković i Darinka Glamuzina, te referati koje su istim povodom napisali učenici osnovnih i srednjih škola, a odnose se na ulogu mladih na evropskom putu BiH, te na mogućnosti koje im donosi društvo bez korupcije.

Kako je najavljeno, Udruženje "Djeca stubovi svijeta" će održati svoj 4. međunarodni kongres djeteta u septembru ove godine, s kojeg će, kako se očekuje, u svijet biti odaslana pozitivna poruka djece iz Bosne i Hercegovine koja shvataju da je evropska budućnost BiH i regiona njihova budućnost.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu