Svijet     | 08.06.2018. 14:59 |

Putin doputovao u trodnevnu posjetu Kini

FENA Internet

PEKING, 8. juna (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Kinu u petak u trodnevnu posjetu fokusiranu na jačanje vojnih i ekonomskih veza.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je Putina uz vojne počasti u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Očekuje se da dvojica čelnika - od kojih nijedan nije pozvan na samit najvećih svjetskih ekonomija u Kanadi u petak i subotu - potpišu poslovne ugovore tokom dana.

Rusija i Kina žele poboljšati saradnju na poljima kao što su infrastruktura, energetika, naučna istraživanja i visoka tehnologija, izjavio je Putin u intervjuu za Kinesku medijsku grupu uoči posjete.

Rusija se usmjerila na jačanje veza s Azijom u posljednjim godinama jer su njeni odnosi sa Zapadom naglo pogoršani zbog ukrajinske krize u rata u Siriji.

U središtu tih napora je Šangajska organizacija za saradnju (SCO), euroazijski vojni i ekonomski blok. Putin će učestvovati na samitu SCO u kineskom gradu Qingdao tokom vikenda.

Na SCO otpada "četvrtina svjetskog BDP-a, 43 posto svjetskog stanovništva i 23 posto ukupne površine naše planete". Resursi su neizmjerni. Uzimajući u obzir dinamiku rasta u Aziji, Kini i Indiji, mi ćemo pokušati da damo podsticaj ruskoj ekonomiji i podržimo tu dinamiku - izjavio je Putin u intervjuu.

On je opisao Xija kao pouzdanog i iskrenog čelnika. Xi je jedini aktuelni predsjednik s kojim je Putin proslavio svoj rođendan, tvrdi ruski čelnik.

- To  je bio jednostavan događaj. Popili smo po čašicu votke i jeli smo kobasice - kazao je Putin, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!