Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 11.06.2018. 10:12 |

Lideri Šangajske organizacije o budućoj saradnju u različitim oblastima

FENA Internet

QINGDAO (FENA/Xinhua) - Lideri Šangajske organizacije za saradnju (SCO) održali su samit u nedjelju, kojim je predsjedavao kineski predsjednik Xi Jinping, na kojem se govorilo o aktuelnim rizicima i poteškoćama te budućoj saradnji u različitim oblastima, kao i širenju samog pakta.

Indijski premijer Narendra Modi kazao je da je zadovoljan što će sarađivati sa drugim zemljama SCO-a u oblastima kao što su organska proizvodnja, mliječni proizvodi i poljopriveda, kao i obrazovanje, prerada hrane te farmacija.
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin dodao je da je borba protiv terorizma jedan o prioriteta i da bi organizacija trebala poduzimati dodatne mjere za osiguranje regionalne stabilnosti.

Na sastanku su prisustvovali također lideri posmatrači SCO-a.

Afghanistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani poručio je da se s problemom terorizma i opojnih droga mora suočiti sveobuhvatno i temeljito, poručivši da ga raduje saradnja njegove zemlje sa SCO-om.

Bjeloruski čelnik Alexander Lukashenko dodao je da SCO ima kapacitet da doprinese međunarodnoj sigurnosti. Pozvao je na saradnju u informacijskim tehnologijama i cyber sigurnosti.
 
Iranski lider Hassan Rouhani istaknuo je da zemlje trebaju cijeniti zajedničke interese, rješavati sporove mirnim putem, težiti ka dugoričnim interesima, poštivati se međusobno.

Organizacija okuplja Kinu, Rusiju, Indiju, Pakistan, Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana