Bosna i Hercegovina     | 11.06.2018. 11:55 |

Multimedijalni projekt 'Bato i prijatelji', sjećanje na Radmila Batu Zurovca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Kamerni teatar 55 domaćin je multimedijalnom projektu "Bato i prijatelji" koji je planiran za srijedu u Sarajevu, a hommage je jednom od najznačajnijih autora i urednika Radio Sarajeva (od maja 1992. Radio BiH) Radmilu Bati Zurovcu.

Sjećanje na Radmila Batu Zurovca (25 godina nakon smrti) bit će u Kamernom teatru predstavljeno riječju, slikom i muzikom - putem audio i video snimaka, slajdova i nastupa uživo. Među učesnicima bit će i oktet "Prijatelji", pod vodstvom Marija Katavića. Program će snimati Radio i Televizija BiH.

Urednici, scenaristi i voditelji su Goranka Oljača i Valerijan Žujo, a suvoditelj Rinko Golubović. Režiser je Miralem Ovčina. Hommage Radmilu Bati Zurovcu realizira se po ideji Zije Dizdarevića, a medijski pokrovitelj projekta je Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT).

Zurovac je bio vrstan kreativac, urednik Obrazovnog, Muzičko-revijalnog i Dokumentarno-zabavnog programa Radio Sarajeva, te gradskog programa Sarajevo 202 i Drugog programa Radio Sarajeva i zamjenik odgovornog urednika Radio programa.

Pokretač je velikih jezičkih projekata Radio Sarajeva - Pravopisne lige, potom Lige mladih lingvista. Prvi je dobitnik u Radio Sarajevu velikog međunarodnog priznanja - Prix Japon. Zurovac je bio i vrstan muzičar. Osnivač je čuvenog ansambla "Prijatelji", čiji preteča je bio "Oktet Radmila Zurovca".

Omaž Radmilu Bati Zurovcu bit će upriličen u Kamernom teatru u srijedu, 13. juna u 18 sati.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavom sa brodvejskim potpisom Kamerni teatar 55 vraća se publici

Premijera predstave 'Ih, kako bih te ja' 6. aprila u Kamernom teatru 55

Rediteljsko veče u Kamernom teatru 55

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta