Bosna i Hercegovina     | 11.06.2018. 15:44 |

Okrugli sto o projektu 'Pametni grad Sarajevo' - Pristupiti izradi strategije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) – “Pametni grad Sarajevo” bila je tema okruglog stola koji je danas održan, a jedan od zaključaka je da treba osigurati i ubrzati realizaciju optimalnog i transparentnog sistema namijenjenog građanima.

Po riječima premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja Vlada KS će  započeti u ovoj godini implementaciju projekta ‘Smart City’, kojim bi bile obuhvaćene sve općine, a u konačnici bi se dobio uređen sistem sa "pametnim" parkingom, javnim gradskim prijevozom, kontrolom kvaliteta zraka, "pametna rasvjeta" te digitalizacija grobnih mjesta.

Zolj je podsjetio da je početkom godine Grad organizovao Javnu raspravu ‘Sarajevo, pametni grad’, što je jedan od 10 prioriteta te kao takav usvojen je u dokumentu Politike grada Sarajeva za mandatno razdoblje 2016-2020, navedeno je na okruglom stolu.

Predviđeno je pristupiti izradi strategije „Sarajevo, pametni grad“ koja će biti vodilja da Sarajevo najkasnije do 2026. godine postane još jedan od evropskih "pametnih" gradova i prvi "pametni" grad na prostoru BiH.

Premijer Zolj je najavio da će konferencija posvećena toj temi biti u septembru, ali da je vrlo važno da struka zajedno s Vladom i Gradom kontinuirano zajednički radi kako bi se realizovala ideja Sarajevo "pametni" grad, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu