Bosna i Hercegovina     | 11.06.2018. 16:59 |

Završena procjena situacije djece migranata i izbjeglica, djece bez pratnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11.juna (FENA) - Na zahtjev međunarodnih organizacija koje rade u sektoru dječijih prava u Bosni i Hercegovini, završena je procjena situacije djece migranata i izbjeglica, uključujući djecu bez pratnje i razdvojenu djecu.

Formirana je koalicija sastavljena od Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus (IFS-Emmaus), Save the Children, SOS Kinderdorf, UNICEF-a i World Vision-a za nadgledanje dizajna i implementacije procjene, saopćeno je iz UNICEF-a.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) i Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija (UN RCO) doprinijeli su realizaciji ove procjene kroz logističku i tehničku podršku prikupljanju podataka.

Ukupno je popunjen 381 upitnik, u kojem je učestovalo 29 djece bez pratnje i razdvojene djece (UASC), 34 djece sa pratnjom od 15 godina i više (od kojih je četvero imalo 18 i jedno 20 godina), 40 djece neodređenog uzrasta, i staratelji koji prate 278 djece uzrasta od 0 do 14 godina.

Vrijedi napomenuti da je u Velikoj Kladuši identifikovano još 37 muške djece bez pratnje, koji nisu pristali na intervju.

Identifikovano je da 12 djece ima različite oblike fizičkih i/ili intelektualnih smetnji, od kojih je petoro djece bez pratnje ili odvojeno od roditelja.

Ključne preporuke za hitan odgovor uključuju osiguravanje da sva djeca bez pratnje i radvojena djeca, kao i djeca sa pratnjom i njihove porodice imaju smještaj i sklonište, da sva djeca, sa pratnjom ili bez pratnje, imaju hitnu medicinsku pomoć (pregled) i potrebnu odjeću, snabdjevanje higijenskim proizvodima i adekvatnu hranu (uključujući tri obroka dnevno i dodatke kao što su vitamini, kad je to potrebno), da sva djeca bez pratnje i razdvojena djeca odmah dobijaju zakonskog staratelja, te da sva djeca bez pratnje i razdvojena djeca, kao i djeca sa pratnjom i njihove porodice imaju pristup stalnom psihosocijalnom savjetovanju.

Ostale preporuke iz procjene uključuju adekvatnu zaštitu, ishranu, obrazovanje i ostale neprehrambene prozivode.

Preporučuje se naknadna procjena obrazovanja djece kako bi se osiguralo da djeca koja traže azil imaju koristi od osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, saopćeno je iz UNICEF-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNICEF: Riječ 'nada' pod prijetnjom da bude izbrisana u Gazi

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana